perjantai 10. helmikuuta 2017

Aikaa kuluu

Miten on mahdollista, että mulla on hirveä kasa tehtävää, mutta siltikin kivasti vapaa-aikaa? Vai onko mun kiireet sitten niin mielekästä puuhaa, että toiminta itsessään tuntuu vapaa-ajalta ja aika lentää hetkessä mukana? Ehkä jotakin sinne päin. Huomenna pidän virallisen organisointi päivän. Kokoan pitkän listan kaikista tulevaisuuden tuomista tehtävistä ja varmaan muutamista rästeistäkin. Johan sitä kiirettä sitten varmaan taas ilmaantuu. 
Tammikuun alussa aloitin vihdoin itse kouluttaja koulutuksen! Näillä näkymin minun pitäisi siis valmistua eläintenkouluttajaksi ensi syksyllä, kunhan kaikki etenee suunnitellusti. Samaan aikaan opiskelut jatkuvat myöskin eläintenhoitajan ammattitutkinnon parissa, sekä lukiossa. Lisäksi olen ahminut tietokirjallisuutta mm. kanien lääketieteeseen ja koirien ruokintaan/ravitsemustarpeisiin liittyen. Nekin haluaisin kahlata ennen kesää lävitse. Myös yhdistykselle ja muihin projekteihin on järjestettävä aikaa. Onneksi ajaminen sentään sujuu jo hyvin (vaikka itse sanonkin), eli inssiin vain sitten mahdollisimman pian kesän alusta, ja toivotaan, että menee ykkösellä läpi. Ihmettelen jos ei. 
Nyt on mulla meneillään muutenkin kauhea tarve saada asioita eteenpäin.. "Uuden kappaleen" aloittaminen elämässä on aina niin jännittävää ja ihmeelistä! Kesästä pitäisi tulla ainakin vähintään mahtava, en malta odottaa! Sitä ennen pitää kuitenkin olla kaksi jaksoa työharjoittelussa ja paikat ovat vielä vähän hakusessa. Sellaista se on täällä etelässä. 


Kaneille kuuluu sitä samaa, eli ihan hyvää. Viikkoja takaperin Marleylla kyllä oli jokin ihme koomakausi menossa, sillä neitiä ei meinannut kiinostaa mikään. Sitä katsoessa tuli sellainen olo, että onko se nyt luovuttanut koko elämästään... Ei yhtään kiva tilanne, mutta sairaalta se ei muuten vaikuttanut. Vain ns. poissaolevalta ja masentuneelta. Onneksi kaikki kääntyi taas normaalille tasolle, kun tein pieniä muutoksia arkeen ja jostain syvältä sen karvakasan ytimestä kuoriutui taas ihana persoonallinen nassikka! Huh! Valitettavasti kaneilla on alkanut nyt kamala karvanvaihto.. Eiväthän ne minua kuuntele, vaikka olen kuinka yrittänyt puhutella heitä, että ei se kesä vielä oven takana ole. Romeolle on karvanvaihto tuottanut ikäviä seurauksi ruuansulatuksen kannalta. Tai loppujen lopuksi kun ajattelee, niin tuskin sitä se karva aiheuttaa, oikeasti. Lähes pelkällä heinädietillä ollaan menty, mutta siitä huolimatta "pääsee" kania pakkojuottamaan liian usein. Tässähän pitää kohta tutkimuksiin lähteä..
Voitte kuvitella kuinka paljon karvaa mun keuhkoissa
on, kun nukun tällasen vieressä.. :D
Martille kuuluu myös hyvää. Yhden karkureissunkin se on jo ehtinyt suorittamaan, mutta saimme hänet onneksi terveenä ja loukkaantumattomana takaisin. Se on kyllä sellainen vapauden lapsi, ettei mikään muuri sitä tunnu pysäyttävän. Jonain yönä pitää päästää se turvalliseen huoneeseen vapaaksi ja pistää kamerat päälle. Voisi olla ihan avartava kokemus katosa, kuinka paljon hamsteri tietyssä ajassa liikkuu ja verrata sitä sitten erilaisiin asioihin, kuten esim. markkinoilla myytäviin häkkeihin ja juoksupyörän kulutukseen..   Ulkoasun pitäisi piakkoin uudistua, en malta odottaa. Olen lykännyt monia postauksia sen tähden, että nykyinen profiili on häirinnyt..

6 kommenttia:

 1. Mä uskon erittäin vahvasti, ettei yksikään toinen hamsteri saa elää yhtä upeissa oloissa kuin Martti! Kamalan kiittämätön eläin kun karatakin kehtasi :D Sun luovuus ja asiantuntijuus eläinten tiloja miettiessä on ihan uskomatonta!

  Tuosta eläintenkouluttajaksi opiskelusta; onko opiskelu lähinnä koirien kouluttamisen opiskelua vai otetaanko esim. just kaneja paljon huomioon? Joo, toki koirien ja kanien kouluttamisessa on valtavasti yhteistä, mutta olisi kiinnostavaa tietää että miten laajasti siellä opiskellaan. Ja opiskeletko täysin omaksi iloksesi, vai onko sulla jotain isompia suunnitelmia eläintenkoulutusjuttujen kanssa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi, näitä on aina yhtä piristävä lukea! Martti on Martti.. Mitä enemmän hamsteri saa jaloitella isolla alueella, sitä enemmän se sinne tulevaisuudessakin kaipaa, kunhan aukeat eivät pelota sitä. Hamstereilla on kyllä älyttömän suuri tarve vapaasti liikkumiseen ja tutkimiseen.. :)

   Eläimen lajityypillisiin tarpeisiin perehtyminen ei vaadi oikeasti paljon. Netin ja kokemukseltaan rikkaiden ihmisten ympärillä saa nopeasti kiinni siitä missä mennään. Kokemusta tarvitsee toki myös itse, jotta alkaa hallitsemaan ns. oman päättelykyvyn; Esim. "voiko tällaista eläintä päästää vapaaksi tällaiseen tilaan, tai sopiiko tälle eläimelle kyseinen pohjmateriaali, vaikkei sitä yleensä käytetä" jne.

   Kuten sanoitkin: lähes _kaikki eläimet oppivat_ samoilla konsteilla, eli erikseen ei trvitse käydä läpi: "Miten kani oppii?, Miten koira oppii?, miten kirahvi oppii?" ja niin edelleen, mutta lajin tuntemus on kyllä erityisen tärkeää eläintä koulutaessa. Onko eläin esimerkiksi saalis, saalistaja, yö vai päivä aktiivinen, vaikuttaa kouluttamiseen paljon. Jos ei tunne koulutettavan eläimen lajityypillistä käyttäytymistä ja eleitä, voi koulutus aiheuttaa paljon haittaa, kuten stressiä ja vaaratilanteita.
   Kouluttaja koulutuksessa opetellaan oppimispsykologiaa (sama lähes _kaikilla elimillä_). Tämän lisäksi koulutukseen sisältyy koiran laji-ja rotutyypillisen käyttäytymisen kurssi, sillä koirat ovat kuitenkin suurin asiakaskunta ja koulutusryhmä. Ja mikäli kouluttaja ei esimerkiksi osaa lukea koiran pelokkuutta, leikkiä tms. niin jälleen kerran on vaarana vääränlaisen koulutus suunnitelman luominen ja ongelmien pahentaminen, tai turhan stressin aiheuttaminen eläimelle. Muiden eläinlajien käyttäytymistä ei tutkita sen tarkemmin, mutta niistäkin tulee keskustelua välillä luennoilla. Kurssi sopii siis kaikenlaisille eläinten ystäville oikein mainiosti. :)

   Eläinten kouluttaminen on ollut harrastukseni jo ihan pienestä asti. En usko, että siitä koskaan tulisi kokonaisvaltaista ammattia, mutta jonkinlainen "sivu bisnestä"/harrastusta olisi mahtava pitää yllä! Kiinnostusta minulla on myös jatkaa ongelmakoiran kouluttajan opintoihin, mutta vähän myöhemmin :)

   Poista
 2. Minkä rotuisia Romeo ja Marley on? Mitä mieltä olet tallikaneista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Romeon kääpiökluppa ja Marley on risteytys. En oikein pidä tallikani ideasta (jos siis ihan hevostilalla asustavat). Tosin jos puitteet ovat oikeasti ihnatelliset ja niillä on yksi omistaja, joka niitä hellyyttelee ja niistä huolehtii, niin mikäs siinä siten..

   Poista
 3. Saako kysyä yhtä asiaa? Kun mulla on syrkki 1,5kk naarashamsteri, ja aina kun pidän sitä sylissä/sängyssä/vapaana niin se tyyliin joka toinen kerta pissaa mun syliin yms. Pitäiskö mun alkaa pitämään vessalaatikkoo mun sylissä vai mitä mun pitäs tehä? Tai miten opettaa se vessalaatikolle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Onko hamstri strssaantunut? Miten vanha se on ? hallitseeko se virtsarakkonsa? Voit hieroa käsiäsi hamsterin kuvikkeisiin, jotta tuoksut tutulta ja turvlliselta. Se voi auttaa. Jotkin hamsterit sitten taas ovat vain syliin pissaajia, eikä sille oikein mitään mahda :)

   Poista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.