sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Tarvikepostaus nro. 1 - Ruokailu

Piti koota tänään se perinteinen "vuosikatsaus", mutta jotenkin ei tuntunut hyvältä aloittaa tätä vuotta menneiden muistelulla. Eikös vuodenvaihteen idea ole kuitenkin se, että saa aloittaa taas ikään kuin puhtaalta pöydältä? Päivittäkäämme tänään siis jotakin muuta ja muistellaan vasta myöhemmin kulunutta vuotta.
Joku teistä ehdotii, että esittelisin kaikki kanien tarvikkeet. Idea oli hyvä ja erittäin tervetullut. Muutaman päivän olenkin tässä urakalla siivonnut ja karsinut ylimääräiset tavarakilot uudenvuoden alta pois, sillä täytyyhän vuosi aloittaa puhtaasti! Pesin jopa höyryimurilla piitkästä aikaa kanihuoneen maton. Hui kamala siitä "täähän on ihan puhdas imuroinnin jälkeen- maton" irronnutta karva/nukka määrää! Siivouksen yhteydessä räpsin myös kuvia tämän postaussarjan toteuttamiseksi ja kun olin kaikki varastot ja kätköt käyty läpi, oli tietenkin aika tilata varastoihin täydennystä.. Vaikka rahaa humpsahti tilauksiin taas enemmän kuin sallitusti, niin on siinä pakettien odottamisessa aina oma ilonsa! Joko tekin odotatte sisällön paljastumista? ;) 

Ennen kuin ehdin jaarittelemaan enempää niin käydään kanien kuppien ja kippojen kimppuun. Esittelyssä siis "ruokailukalustoa". 
Aika suuri määrä kahdelle kanille purkkeja ja purnukoita, vai mitä olette mieltä? Onneksi sain puolet karsittua.. :D

Joku nälkäinen on käynyt aloittamassa mun projektia? :D
 Ensimmäisenä heinä. Heinää haemme luomutilalta n. 15kg paaleina. Yksi paali riittää meillä noin 1-1,5 kuukaudeksi. Heinää säilytetään tietysti kuivassa ulkovarastossa, josta käyn noin viikottain täydentämässä "sisävarastoa". Sisätiloissa heinä on siis varastoituna ikean muovilaatikkoon. Tosi kätevä, kevyt, kaunis ja halpa! Suosittelen kaikille lämpimästi. 
Tulevaisuudessa olisi myöskin tavoitteena tehdä tähän latikkon vähän suurempikin reikä, josta kanit saisivat suoraa rouskuttaa..

                                                             

Kuvassa näkyvä heinä on aika kellertävää ja huonolaatuista edellisiin paaleihimme verrattuna.. Oma moka, kun en hämärässä osannut valita paremmin.

 Seuraavaksi pellettiboksit, jotka ovat varmasti kaikille jo ennestään tutun malliset. Ikean laatutavaraa nämäkin. Niihin mahtuu sopivasti 2kg ruokapussi. Jokaisen boksin etuosassa on teipattuna pelletin merkki ja sen tarkempi variaatio. Boksin kannessa taas on ruuan mukana tuleva lista siitä, mitä ruoka sisältää. Se on hyvä olla, kun kaikki muoviset pakkaukset heitän aina kuitenkin samointein roskiin. 
Ensimmäinen laatikko sisältää omaa sekoitustani kanien puuropäivää varten. Suurimmilta osin se on täynnä kuivattua, silppua porkkanan naateista ja eilen lisäsin sinne loput genesis pussista. Tämä laatikko onkin toiselta nimeltään "jauhojen laatikko", sillä kerään sinne kaikkien pussien ja laatikois
den hienontuneet pelletti/heinä silput, jotka on helppo myöhemmin käyttää hyödyksi puuroja loihtiessa.
Toinen ja kolmas laatikko sisältävät Bunny traum pellettiä, mikä on heinän jälkeen kaniemme ruokavaliossa toisiksi suurin ravinnon lähde. Bunny traum on mielestäni markkinoiden paras ruoka kaneille tällä hetkellä, mikäli se vain sillä omalla nassukalla toimii ja tuottaa haluttua tulosta, suosittelen!
Omaa "puuro mixiä"
Toinen laatikko sisältää bunny traumin senior pellettiä. Pelletti on kooltaan pienempää, helpommin pureskeltavaa ja ravintoarvoiltaan hieman erilaisempaa, senioreille suunnattu. 

Kolmas laatikko sisältää bunny trumin basick pellettiä 


  Sitten kippoihin.. Isoin astija on kanien tuore ruuille ja toisiksi isoin on kanien juoma astija. Kaikki pienemmät metallikipot ovat puuroja tai muita erikoisruokia varten. Ne ovat käteviä myöskin lyhyemmillä visiiteillä, kun ei viitsi isointa juomakippoa raahata mukana. Tällä hetkellä meillä on vain yksi juomapullo matkaboksiin kiinnitettäväksi ja sekin pienintä kokoa.. Muut juomapullot olen heittänyt syystä tai toisesta pois.

  Sitten epämääräiseen ryhmä rämään.. Alimpna näette sinisen "tarjottimen", jota käytän myöskin joskus tuore ruuille tai pellettien alustana (meillä kanit eivät tavallisesti syö pellettiä kupista). Toisena pinosta löytyy siskoni lahjoittama, kerroksia sisältävä muoviboksi, jotka käytän myöskin lyhyemmillä reissuilla. Päällimmäisenä erilaisia "mittoja", joihin mulla on ihan omanlaisensa logiikka.

Astijoiden (etenkin juomakupin) päivittäisessä pesussa apuna toimii normi sieni, jota säilytän lähimmässä vessassa. Lisäksi kaksi pyyhettä kippojen, kulhojen ja käsien kuivamiseen. 

Yhdestä laatikosta paljastui myöskin pussillinen kuivattua nurmea.


Viimeisenä läpinäkyvä muovilaatikko, kesän kuivatuksille. Tänä vuonna viruksen takia meni suuri osa potenttiaalista keräilyaikaa hukkaan, enkä saanut varastoon niin paljon, mitä kaipasimme. Vain pari laatikollista yhteensä. Nyt on enää kuvan laatikko jäljellä, eikä siitäkään niin paljon. 
Kuivatan kaneille mm. nokkosta, voikukkaa, koivun oksia, vadelmapuskan lehtiä, viinimarjapuskien lehtiä, mansikoiden lehtiä, mustikanvarpuja, vähän nurmea, omenapuun oksia, porkkanan naatteja, persilijaa jne. 
Arvatkaa olinko iloinen kun ehdin napata tänään kuvan tämän ylisöpön kaksikon unihetkestä.


Muistakaa, että 5.1 on viimeinen ennakko ilmoittutumispäivä epv näyttelyihin Palojoelle.
Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

20 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen postaus, näitä lisää!
  Voisitko auttaa minua parissa asiassa. Kanit eivät tykkää olla sylissä, boksiin meneminen on hankallaa eivätkä muutenkaan luota ihmisiin. Välillä juoksevat tervehtimään ja välillä kököttävät nurkassa. Mikä auttaisi kasvattamaan luottamus ja olisiko muita vinkkejä?
  Ps. Voidaan myös jutella sähköpostitse.
  Elamanielaimet-04.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Saana! Kanit eivät ole sylilemmikkejä. Saaliseläimelle on täysin normaalia inhota sylissä olemista. Avainasemana kanin käsittelyssä on aina varmat ja tukevat otteet, niin, että kani ei tunne putoavansa tai olevansa liiallisissa puristuksissa. Kania voi myös opettaa nostotilanteisiin ja sylittellyyn herkun avulla - kanin ehdoin. Boksi on mylöskin helppo muuttaa kanin mielestä maailman parhaimmaksi paikaksi, kunhan sitä harjoittelee..
   Tapoja on monia, mutta tässä niistä yksi:
   Laita boksi aina välillä kanin näkyville(mutta luukku kiinni), niin ettei kani pääse sen sisälle. Pidä boksin sisällä jotakin tuoksuvaa ja kania houkuttelevaa herkkua. Pian kani alkaa miettiä miten boksiin pääsisi. Jonkin ajan pähkäilyn jälkeen voit avata luukun ja päästää kanin herkuttelemaan. Seuraa kania etäältä (sillä läsnäolosi saattaa pelottaa, että takana oleva luukku iskettäisiin kiinni). kun kani on syönyt herkkunsa(tai vaikkapa iltaruuaan) laita luukku jälleen kiinni ja jätä boksi kanin näkyville. Seuraavina päivinä toista samaa. Pidä boksia rajoitetusti kanin näkyvillä ja kun taas annat sen kanin ulottuville pidä ovi ensin kiinni ja odota, että kani pyrkii herkkujen luo. Pian eläimellä onkin jo sellainen kuva, että boksiin kannattaa aina pyrkiä kun se on näkösällä! Silloin voit laittaa boksin maahan ja kun kani menee sinne, palkkaa se kädestäsi namilla. Sitten houkuttele se pois boksista ja odota, että se menee uudestaan sinne, jolloin taas palkitset sen jne. jne.
   Kanit ovat fiksuja otuksia ja varmasti jokainen kani oppii!
   Uskon myös, että kaikki kanin kanssa yhdessä harjoitteleminen, mihin liittyy omistaja ja ruoka ovat kanista mieluisia ja kasvattavat luottamusta puolin jos toisin :) Onnea ja menestystä treeneihin!

   Poista
 2. Tää oli kiva postaus! Hirvittävä hinku kerätä ensi kesän aikana ensi talveksi myös oma varasto kuivattuja herkkuja ulkoa, nyt kun viimein on koti jossa niitä mahtuu kuivattelemaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, sauna vaan täyteen, kuten mulla on tapana ;) Sarjan seuraavasta osiosta tuut varmasti pitämään, jos tämäkin jo miellytti :D!

   Poista
 3. Tää oli tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus. Ehdottomasti lisää näitä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Sini, kiva, että tää saavutti näinkin paljon suosiota! :D

  VastaaPoista
 5. Käythän kurkkaamassa blogini. Olet päässyt postaukseen "Blogit mitä luen".

  keraystavanblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
 6. Ihan tosi kiva postaus! Noita ikean bokseja oon itekki etsiskelly ja miettiny ostanko :D
  Noi kanit on varmasti aivan älyttömän tyytyväisiä eläessään sinun luonasi ♥ Oot niille oikee omistaja, ehdottomasti!

  VastaaPoista
 7. Hei!
  Minulla on 3 ja puoli kuukautinen kani. Olen ajatellut alkaa opettamaan hänelle temppuja. Ekana aloittaisin naksuttimeen ehdollistamisella. Sen jälkeen jatkaisin luokse tuloon. Kysymykseni olisi, onko mitään tiettyä ikää jolloin vasta kannattaisi aloittaa opettaminen. Kani on nyt hyvin tottunut minuun, eikä pelkää, joten itse katsoisin koulutuksen aloittamisen nyt hyväksi. Mitä kaikkia juttuja sinä suosittelisit opettamaan kanille? Semmoisia mistä olisi hyötyä sitten ihan arjessa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole mitään ikää, kunhan kani on luottavaisin mielin ja motivoituneena mukana. Teidän tilanne ja suunnitelma kuulostaa siis oikein sopivalta. Luoksetulo on todella hyödyllinen! Siitä kannattaa aloittaa. Lisäksi kaikenlainen "omaehtoinen käsittely", uusin asijoihin ja tilanteisiin ehdollistaminen kasvattaa myöskin kanin rohkeutta(jos opetusessiot ovat olleet onnistuneita). Luoksetulo, boksiinmeno ja valjaiden pukeminen ovat mielestäni ensisijaisena opetettavien listalla. Ne ovat arjen pelastajat ainakin melllä! :)

   Poista
  2. Niin ja toki "oma paikka" mitä hyödynnetään iltasapuskoja jaellessa ja harjoitellessa kärsivällisyyttä ja odottamista! ☺️

   Poista
 8. Missä kaupois myydään kaneille naksuttimia ja mikä siinä on ideana. Ps. Oon ihan uus lukija sun blogilla ja oon lukenu melkein kakki sun edelliset postaukset ja... Niitä on varmaan 500 mut onpa ainaki lukemista. nii ja tiedätkö oisko Tampereella sellasta kauppaa mis niitä naksuttimia myytäis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja tervetuloa joukkoon! Joistakin vanhoista postauksista puuttuu kuvia erään äksidentin takia, enkä niitä lähde sinne enää lisäämään..
   Naksutimmia löytyy monenlaisia ja lähes jokaisesta eläinkaupasta, joskus myös marketeista, mutta nettikaupoista viimeistään.
   Naksuttimen idea on yksinkertainen. Sen tehtävänä on kertoa eläimelle, milloin se teki jotain oikein, minkä jälkeen sille annetaan palkka (yleensä nami). Kun eläin on ehdollistettu naksuttimeen, se "työskentelee" kuullakseen tämän naksahdus äänen ja sen kuullessan se osaa lopettaa ja tulla odottamaan namia. Ensikerralla eläin muistaakin jo, että "viimeksi kun tein näin, kuulin "nami automaatin äänen", joten kokeillaanpa sitä uudestaan!" Ja kun naksautus ja sen jälkeinen palkka tulevat jälleen samasta toiminnosta, eläin ymmärtää nopeasti mitä siltä halutaan. Tämän jälkeen liitetään haluttuun asijaan vihesana.
   Enemmän naksuttimesta ja koulutuksessa naksutinkoulutus osa 1 ja kaksi postauksessa:
   http://bunnysuperspurt.blogspot.fi/2015/02/kanit-ja-naksutinkoulutus-osa-1.html

   http://bunnysuperspurt.blogspot.fi/2016/01/naksutinkoulutus-osa-2-naksuttimeen.html

   Poista
 9. Tosi mielenkiintonen postaus! Mitä tarkemmin toi kanien puuropäivä meinaa? Miten teet puuron ja paljonko annat sitä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Puuropäiviä pidän silloin tällöin, milloin mistäkin syystä johtuen. Esim. Kanill vähentynyt ruokahalu/on vaan kertynyt paljon"jämiä" tai sitten vaan halusta tehdä kaneille kivan näköiset ateriat. Ehkä parin kk. välein pidämme puuropäivää :)
   Puuro koostuu pääsääntöisesti kanin omista pelleteistä ja vedesä. Laitan siis ruokakuppiin saman määrän pellettejä mitä se normaalisti iltaruokana söisi. Lisään vettä ja annan seoksen turvota. Joskus keitän veden, jotta saan seoksen nopeammin muussiksi, mutta puuromaisen koostumuksen jälkeen, pitää puuron kunnolla jäähtyä, ennen tarjoilua. Pellettipuuroon laitan lisäksi "yrttimurskaa" tuomaan makua ja vaihtelua kanin ruokavalioon :) Ehkä voisi tehdä aiheesta joskus ihan oman postauksen.

   Poista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.