sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Irti vai vapaana? (koira)

Kuvassa esiintyy tästä blogista tuttu Nicky 
Toisinaan ärsyttää, kun koiria pidetään irrallaan, etenkin kun niiden kiinni pitäminen on niin hyvin perusteltavissa oleva asija. Mutta koira on kuitenkin koira ja joskus tuntuu ihan yliliioitetulta, ettei se pääsisi koskaan liikkumaan lajityypillisesti askelajeja vaihdellen ja sinne tänne poukkoillen. Myöskin koirapouistot ynnämuut keskukset tulisivat varmasti olemaan aina  täpötäynnä, mikäli ainoa paikka missä koiran kanssa saa juosta, hassutella ja heittä keppiä olisi joko oma aidattu piha (johon kaikilla ei tosiaankaan ole mahdollisuuksia) tai sitten nämä koirapuistot ynnämuut harrastehallit. 

Milloin ja minkäluontoinen koira siis minun mielestäni saa kulkea vapaana ja millaisissa tilanteissa ei?

Mielestäni kaikki koirat, jotka (isolla T:eellä) tottelevat voivat kulkea irrallaan koska tahansa. Huomioikaa nyt kuitenkin, että olen myös ehdottomasti sitämieltä, että keskustassa ja esim. kapeiden, liikenneruuhkaisten teiden vieressä ei ole mitään syytä pitää koiraa irrallaan sen (jopa "100%"  varman) koiran turvallisuuden takia. Tällaisilla kapeille käytävillä, suurien ihmismassojen seassa kulkiessa koira ei saisi muutenkaan enempää tilaa liikkua, kuin hihnassa sen omistajankaan vieressä, joten miksei ihan vain näynkin vuoksi pitäisi koiraa kytkettynä?

Toinen pätevä syy irralla pitoon on mielestäni se, että vaikka koirasi ei olisikaan täysin top one tokossa, niin asut kuitenkin yksinkertaisesti niin syrjässä, ettei ketään voi haitata koirasi vapaana kulkeminen ja näin ollen se on myöskin peruskoulutetulle wuffellesi turvallista. 

MUTTA kun pidät koiraasi irti niin oletan, että vastaantulijan saapuessa näköpiiriin: Kutsut koirasi luoksesi ja jos vastassa on toinen koira, niin mielellään otat oman koirasi (vaikka pannasta tai valjaista) ohituksen ajaksi kiinni, JOTTA OSOITAT, että koirasi ON HALLINNASSASI. Tämä tieto on nimittäin erittäin tärkeä jokaiselle, joka pelkää koiria, tai ihan vain niillekkin, jotka lähtevät oman koiransa kanssa teitä ohittamaan. Jos omistaja ei ota koiraansa mitään kontaktia, eikä koira omistajaansa, niin aika inhottava on vastaantulijan miettiä, että tuleeko tuo toisen wuffe nyt meidän fifin iholle, vai mitä tässä nyt tapahtuu. Tietysti jos vastaantulija on koirarakas tuttavanne, niin ilman muuta voit innostaa koirasi kaatamaan vastaantulijan ja antaa sen nuolla hänen kasvonsa läpimäriksi, sillä eihän hän siitä voi millään tavalla ottaa nokkiinsa! ;)

Milloin taas en hyväksy koirien vapaana pitämistä? 
No tuossa tuli jo ehkä jotain vähän sivuutettua, mutta kaupungissa (kaikinpuolin vilkkaalla asuinalueella) ei pidetä vapaana koiria, joilla on korvat tallessaan vain toisinaan. Piste. "Mutta kun se on kuitenkin niin kiltti, eikä se kenellekkään vastaantulijalle tee mitään pahaa, haluaa vain moikata". Huomioihan, että tämä ei vaikuta asijaan laisinkaan, sillä ennen kuin koira päästetään muiden koirien kanssa tekemään tuttavuutta on tietysti varmistettava, että tämä sopii myös sille kadun toisessa päässä seisovalle omistajalle. Kaikki koirat eivät syystä tai toisesta siedä muita koiria iholla, jolloin myös omalle nassukallesi voi käydä sangen huonosti. 

En myöskään katso irtipitämistä hyvällä, vaikka koira olisi super kiltti ja tottelevainen, mutta omistaja ei kommunikoi vastaantulijan tai koiransa kanssa selkeästi, ennen ohitustilannetta ja sen aikana. Sillä se epätietoisuus on myös monille täyttä tuskaa, ja aivan turhaa. Jos kerta saat koirasi niin hienoksi koulutettua, että se osaa ilman minkäänlaisia ohjeita käyttäytyä, kuin sivistynyt kansalainen, niin tulisi sinultakin silloin löytyä senverta rohkeutta, että uskallat avata suusi ja kertoa tästä myös vastaantulijoille. 

Kuulostan ehkä aika ankaralta, mutta voin iloksenne sanoa, että oikeasti olen aika leppo, eli leppoisa. Löydän aina niitä "mutta mutta.. kun tää nyt on tällanen tilanne ja tällanen koira ja eihän tää nyt niin vakavaa oo ja jos nyt vaan nopeesti tosta menee.. " poikkeuksia ja tulen varmasti olemaan itsekkin vielä se, joka juoksee puoliksi "koulutetun" koiransa perässä pää punaisena anteeksi pyytelemässä :D.. Kyllähän niitä vahinkoja aina sattuu, mutta meidän tehtävämme onkin ennaltaehkäistä ne oikeasti parhaamme mukaan, järjestämällä esim. tuttujen ihmisten kesken ohitustreenejä jne. jotta sitten tositilanteissakin pystyy koiraansa luottamaan. Ei siis suinkaan niinpäin, että vapaana oitustilanteita harjoitellaan satunnaisten vastaantulijoiden kanssa!

Tässä lopussa vielä mainittakoot se, että on olemassa lakeja, jotka määrittelevät koiran vapaana pitmäistä. Uskoakseni ne lait ovat kuitenkin kaikille jo tuttua kertausta, mutta jos jollekkulle ei, niin suosittelen lämpimäsiti myös niiden lukaisemista! ;)

Käykää ihmeessä katsastamassa Nickyn blogi! Linnki ekassa kuvassa.

Vähän erilaisempaa pikapostausta irtosi meiltä tällä kertaa, mutta mitäs sanotte? mun täytyy kyllä nyt ehdottomasti jatkaa kokeisiin lukemista, mutta kirjotelkaahan te ihanat lukijat omia aatteita ja kommentteja tuonne kommenttiboksiin mua ilahduttamaan sitten kun palaan!
Sen unohdin vielä mainita, että hyvät hyssykät muistakaa pukea koirillenne ne heijastimet Suomen sysipimeänä kaamosaikana. Ei ole koskaan ilahduttava näky nähdä, edes kytkettynä kulkevaa pikimustaa koiraa ilman minkäänlaista huomioliiviä. Niitä on nyt markkinoilla kuitenkin jo sen verran erilaisia ja kokoisia ja on sitä sun tätä muutakin, että kyllä luulisi jo ihan oikeasti jokaiselle koiralle jokin sopiva pilke pimeään löytyvän!

6 kommenttia:

 1. Samaa mieltä oon! Surullista oli kyllä eilen nähdä, miten nuori nainen piti kolmea lähes mustaa koiraa siinä ilta yhdeksän aikaan ilman mitään heijastimia. Sanoin hänelle asiasta(vaikka hieman pelottikin) niin hän sanoi: koirien kuuluu liikkua ilman vaatteita ja autojen kuuluu varoa. Ei heijastin liivit edes sovi koirille, ovat niin rumia ja kalliita. Olin vaan silleen okei(kun en jaksanut ruveta paasaamaan kaikesta) oli kyllä surullinen tapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sellasta näkee valitettavan usein. Ymmärrän kyllä, että kakikki eivät halua pukea niitä _livejä_ koiralleeen, sillä itsekkin pyrkisin kaikkea ylimääräistä asustetta välttämään. Mutta onhan niitä tosi käteviä led- pantojakin ja vaikka mitä muita vilkkuvia härpäkkeitä.. Kävin muuten stalkkaamassa blogisi, niin sinulta puuttuu sieltä se painike mistä voi liittyä lukijaksi :D!

   Poista
 2. Aa oho�� pitää käydä laittamassa jos löydän�� kun en mikään paras ole elektroniikan kanssa.

  VastaaPoista
 3. Todella järkevää tekstiä! Meidän lähellä on kaksi koiraa enkä ole koskaan nähnyt niitä vapaana joka on todella hyvä juttu minun mielestä. Toinen tapaus on sitten koira joka sipsutaa tuolla vapaana tien viertä eikä olla koskaan nähty sen omistajaa. Minusta on alkanut tuntua, että se koira on jopa hylätty vaikka onkin hyvässä lihassa:D Oli myös hyvä postaus!

  VastaaPoista
 4. Todella järkevää tekstiä! Aivan naapurissa on kaksi koiraa joita en ole nähnyt koskaan vapaana. Toinen tapaus on taas koira joka on hyvässä lihassa mutta sipsuttaa tien vierttä. Olen miettinyt onko se hymätty?
  Ps. Hyvä postaus😊

  VastaaPoista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.