torstai 24. marraskuuta 2016

Huoli Martista

Luvassa vähän synkemmän puoleinen postaus, mutta onneksi mulla on myös hyviä uutisia. Maltoin nimittäin vidoinkin saada itseäni niskasta kiinni ja loin Martille uuden "asunnon". Ikean detolf, edes kaksikerroksisena ei tuntunut riittävän sille enään millään tapaan. Ei se suoraan sanottuna pystynyt enää nauttimaan elämästään niin "pienessä" tilassa, kun se oli karkureissullaan ja muutenkin valvotusti nähnyt ja tottunut niin paljon suurempaan alueeseen. Yhtenä yönä jäin taas seuraamaan sen puuhia vähän pidemmällä mittakaavalla ja eihän sen yöt juuri mihinkään muuhun kuluneet, kuin pakotien etsimiseen. Virikkeet auttoivat aina vain hetkellisesti pari minuuttia, jos edes sitäkään. Juoksupyörä tai lautanenkaan ei enää jaksanut innostaa. Niinpä päädyin luovuttamaan "kani nurkkauksen" hänen käyttöönsä. Pientä sisustelua ja säätöä se vaati, mutta tällä hetkellä se alkaa olemaan jo ihan kelvollinen. Kanit tietysti olivat hieman hämillään ja harmissaan nurkkauksensa menetyksesta, mutta kyllähän Martti siitä tilasta saa enemmän hyödykseen. Kaneillakin on kuitenkin lähes koko muu asunto aamuisin ja iltaisin käytössä, että ei se heidän elämäänsä kamalasti hetkauttanut. 
Martin muutettua uuteen "Martti landiaan" on taapero pysynyt vihdoin todella onnellisen oloisena! Siitä tarkemmin vielä tuolta alhaalta löytyvässä videossa. Mutta jottei elämä suinkaan kävisi liian helpoksi tai iloiseksi, niin  kyllä meiltä löytyy myös huonoja uutisia. Eilen illalla olin tuttuun tapaan nostamassa tätä ilopilleriä syliini lellittäväksi, kunnes havahduin siihen, että nyt tämä eläin tuntuu kyllä todella kevyeltä! Laitoin Martin heti puntarille ja koska en voinut uskoa silmiäni, jouduin säätämän grammavaakaa moneen kertaan uudelleen ja uudelleen, mutta ei. Tulos oli aina sama. Martti oli kahden viikon aikana laihtunut tasa  50g !! Ihan älyttömästi ja vielä noin lyhyessä ajassa! Martti oli yhden vuoden tienoilla vielä hyvässä massassa. Se painoi 178g ja oli elämänsä kunnossa. Tai onhan tuo nytkin ulkoisesti todella hyvässä kunnossa. Turkki on pehmeää ja kiiltävää, silmät kirkkaat, korvat dumbon tyyliin heristettyinä ja mieleltään se on pirteämpi, kuin kanit ennen iltaruokaa..
Olin koko viimeyön ihan shokissa koko asijasta ja kävin valehtelematta kolmesti sinä yönä lisäämässä Martille ruokaa, toivoen, että se nopeasti saisi massansa takaisin. Uskon painon pudotuksen johtuneen pitkälti siitä, että uudessa asumuksessaan Martti saa paaljon enemmän liikuntaa, kuin sen aijemmassa terraario viritelmässään. Nyt rupesin kuitenkin pohdiskelemaan voiko tämä olla vain sitä, vai sokaiseeko se minut nyt jostakin vakavemmasta. Martin paino nimittäin ennen muuttoa oli jo laskussa (näin myöhemmin tarkasteltuna se oli pudonnut 170:nestä gramasta 129g ja siitä sitten kahdessa viikossa (mitkä Martti oli viettänyt uudessa asumuksessaan) niin 78 grammaan. Sisäloiset tuli ensimmäisenä mieleen. Niitä se olisi voinut saada ehkäpä jonkin tuoreruuan mukana. Siispä aloitan matokuurin heti maanantaina viimeistään. Operaatio lihoitus on käynnistynyt tietysti jo nyt. Ihana ystäväni lupasikin sponssata meille vähän enemmänkin niitä jauhomatoja ja jättiksiä, jotta pikkuinen pian kohentuisi. Nyt siis viimeistään voitte te muutkin havahtua, kuinka tärkeää eläinten säännöllinen punnitseminen ja kirjanpito on. Itse en ainakaan ulkoisesti olisi osannut tuosta mitään huomata. Jos olisin punninnut Marttia useammin, olisin varmasti aloittanut toimenpiteet jo ennen selvää alipainoa..

Kuva n. kk takaa. 
5 kommenttia:

 1. Voi Martti. Toivottavasti kaikki menis parempaan päin♥

  VastaaPoista
 2. Mä en suosittelis juomakuppia hamsterille. Ihan vain hamsterin terveyden ja turvallisuuden takia. Se voi tippua sinne, ja vilustua tai jopa hukkua. Mutta jos hamsteri tippuu sinne, siinä on jo tosi iso riski sairastumiselle ja menehtymiselle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun juomakippo on tarpeeki matala (tai sinne laittaa vielä lisäksi tarpeeksi suuria kiviä pohjalle), hamsteri ei sinne huku. Astijan tulee tietysti olla sellainen, että hamsterin on siitä helppo juoda, eikä se pääse sinne tipahtamaan. Kuten tämän postauksen kuvassa näkyykin, syyrialaisen hamsterin (jota ei ole jalostettu pallon muotoiseksi) on erittäin helppo tuosta astijasta juoda, eivätkä edes sen tassut pääse kastumaan yhtään sen enempää, kuin pullosta juovienkaan hamstereiden.
   Itse pidän juoma-astijaa eläimelle luonnollisempana ja hygieenisempänä, sillä sen koko pinnan voi putsata päivittäin(vaikka turvallisella pesu-aineella halutessaan). Juomapulloihin kertyvää limaa taas on äärimmäisen hankala poistaa kokonaan.. Edes päivittäinen pulloharjaus ei välttämättä riitä, koska sillä harjalla ei pääse käsiksi koko pinta-alaan ja pesuaineetkin jäävät helposti pulloon, kun pelkällä huuhtelulla niiden pois saamisessa kestää ja kestää. Jos hamsterilla on tarpeeksi tilaa, niin juoma astijaan ei mene turhia roskia. Jos taas hamsteri asuu pienessä terraariossa, minkä pohja on pelkkää kuiviketta ja sen vessa/ruokavarastot ovat sekoittuneet (liian pienet pesämökit...) ja juomakuppi on esim juoksupyörän vieressä niin kyllä, silloin se voi ollakkin erittäin likainen päivittäisestä pesusta huolimatta. Suurin epähygienisyyden aiheuttaja on monessa paikkaa kuitenkin varmasti ne hamsterien pesämökit.. joten kannattaa niihinkin kiinnittää sitten huomiota!
   Olen aikaisemmin käyttänyt pulloa, mutta kokeilun jälkeen koin tämän meille paljon paremmaksi ratkaisuksi :)

   Poista
 3. Meillä oli muutama kuukausi hieman samanlainen tilanne kuin siellä teillä, huomasin että syyrianhamsterini oli selvästi kuihtunut ja luut tuntuivat pelottavan hyvin. Vaikka söikin mielestäni ihan normaalisti, no ajattelin että ostan jotain ihan superherkkuja mistä hamsteri tykkää ja joita söisi mieluusti. Ostin siementikkuja ja annoin pähkinöitä siinä toivossa että saisi lisää massaa, koska sitä se tarvitsisi. Se saikin lisää massaa, eikä mielestäni enää tuntunut niin luiselta kädellä. Aikaa kului noin kuukausi ja ajattelin että jess, selvittiinpä.. kunnes eräänä iltana löysin hamsterin pesämökistään elottomana. Ikää hälle kertyi reilu pari vuotta ja veikkaan laihtumisen syyksi että ravinto ei vaan yksikertaisesti imeytynyt pikkuiseen. Toivon että teillä menisi paremmin<3 Itse jouduin kokemaan että vaikka kaikkeni yritin, en voinut mitään sille että hamsterin oli aika lähteä. Harmittavan lyhytikäisiä ovat valitettavasti.

  VastaaPoista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.