Sivut

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Mitä eläinblogien kuvat kertovat?

Valokuvat ovat mielestäni toodella tärkeä osa melkein jokaista blogia. Valokuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, vai miten se nyt menikään. Selaillessani läpi erilaisia eläinblogeja saan heti käsityksen valokuvaajan luonteesta, iästä, elämäntyylistä ja toiminta periaatteista, vain katsellessani blogin valokuvia. En tietenkään muodosta mitään ylisuuria johtoäätöksiä, vaikka kuvat pakostakin luovat tietynlaisen tunnelman.

Esimerkkejä ja tyylejä
Poseeraus kuvat:
Poseerauskuvilla tarkoitan kuvia, joissa kani (tai muu eläin) on asetettu tietylle paikalle (esim. korokkeelle, omistajan syliin, pöydälle tms.)  kuvattavaksi. Nämä kuvat ovat usein joko todella kauniita tai hirvittäviä katastrofeja:

Kun kuvauspaikka on huolella suunniteltu ja kuvaajalla on edes hiukan silmää siihen mitä tehdä ja milloin tehdä, kuvista voi tulla ihan onnistuneita ja kivojakin (tällaisissa kuvissa saa esiteltyä kanin värejä ja kroppaa usein hyvin), ja omasta mielestäni jokainen lemmikki tarvitsisi ainakin muutaman tällaisen "passikuvan".




Ps. arvatkaapa valokuvaajan ikä tässä .. . :D?
Joissakin poseeraus kuvissa kanin päähän yritetään sovittaa koristetta, kuten tonttulakkia. Joskus nämä kuvat voivat onnistua, mutta kuinka usein kani nauttii kuvaustilanteesta missä sitä väkisin pidetään paikoillaan koristeet päässä? Senpä takia, mitä enemmän tällaisia kuvia jonkun henkilön eläinblogi sisältää, sitä surkeampi fiilis minulle itselleni tulee. Olisihan tyhmää, jos kani joutuisi kärsimään jatkuvista pakotetuista valokuvaus tilanteista omistajansa "eläinystävällisen" blogin takia




Sitten näihin omistaja pitää kania sylissä kuviin.. Itselläni on mennyt ehkä maku näihin. Ovathan ne usein suloisia, mutta kuinka moni kani nauttii sylissä olemisesta? Lisäksi kun kyseessä on kuva, mihin omistaja osallistuu, sen halutaan olevan erittäin onnistunut, joka tietää useita kuvia, ennen kuin jokin sopiva niistä kelpuutetaan. Pahinta on nähdä kuvia, missä kanin silmät tai huolestunut katse oikein pulppuaa sen silmistä.. Mitä enemmän tällaisia kuvia blogi siis siäsltää, sitä vähemmän ainakin me olemme kiinnostuneita, sillä kirjottajasta saa sellaisen kuvan, ettei hän välitää kaneistansa                                               aivan toisellatapaa kuin itse.   




Seuraavaksi käsitellään tilannekuvia, jotka voi jakaa onnistuneisiin ja epäonnistuneisiin.


Epäonnistunet tilannekuvat voivat olla hauskoja, mutta jos blogi on täpötäynä vain niitä, herää kysymys valokuvaajan iästä.. Epäonnistuneille (hauskoille sellaisille) on siis parempi varata omia postauksia, joille ihmiset saavat nauraa, sen sijaan, että niitä ripottelisi jokaiseen postaukseen muutamia. Tämä antaa muuten sekavan ja ehkä hieman rauhattoman kuvan blogista. 







Onnistuneet tilannekuvat ovatkin omasta mielestäni usein kuvien aatelia! Ne ovat hauskoja, hurmaavia ja tunteellisia. Vaikka tilannekuvissa kaikki ei olekkaan usein täydellisesti (valo, rajaus, tarkkuus, yms.), niistä kuitenkin päälleppäin hehkuu aitous ja rakkaat muistot, joita ei halua mistään hinnasta hukata. 







Ympäristökuvat


Tilojen esittely kuvat, tai kuvat, joiden tausta sisältää päljon arkea ovat tärkeitä. Ne luovat blogiin aidomman tunnelman, sillä juuri niiden avulla lukija pääsee kuvittelemaan tapahtumat oikeisiin paikkoihin ja huoneisiin. Kun esitellään tiloja kuvien tulisi olla valoisia ja tarkkoja, mutta myös todellisia, eikä ylihienoiksi värkättyjä juuri valokuvauksen ajaksi. Liikkumattomia tiloja kuvattaessa on usein hankala epäonnistua.






Myöskin tavarat, joita eläimet tai niiden hoitaja käyttää, ovat mielestäni tärkeitä kuvia nostaa esille aina toisinaan. Tämä on katsokaas myös suuri tekijä, joka nostaa aitouden tunnetta, kun lukija pääsee kuvittelemaan kirjoittajan arkea, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. 
Usein on vielä parempi, jos tavarat saa sisällytettyä kuviin käytössä. 






Muut kuvat

Oli blogin aihepiiri sitten mikä tahansa niin sekaan mahtuu usein ainakin yksi kuva, joka on koko muuta aihepiiriä vastaan. Sellainen kuva muiden joukossa toisinaan piristää, mutta herättää myös kiinnostusta. Esimerkiksi hevosblogissa esiintyvä gerbiilin kuva, lyhyellä kuvatekstillä saa lukijan miettimään: Onko kirjoittajalla muitakin eläimiä ja elämää kuin hevoset? Kuinka kauan hän on omistanut gerbiilejä vai onko kuvan gerbiili edes hänen jne. 


Omasta mielestäni ainakin yksi kuva ja teksti olisi hyvä olla myös kirjoittajasta! Muuten blogi tuntuu kovin salailevalta ja sisäänpäin sulkeutuneelta, joka olisi hassua, sillä onhan kirjoittaja jo laittanut palan itseään alttiiksi koko maailman luettavaksi blogia perustaessaan, joten miksei myöskin kuvaa. (Tietysti, jos olet alaikäinen ja vanhemmat kieltävät kuvien julkaisun, ymmärrän tämän täysin). Kovin nuorena kuvien julkaiseminen ei oikeasti ole kannattavaa, sillä monia niistä voi katua myöhemmässä iässä. 

Näin erillaisia ajatuksia kuvat voivat lukijassa herättää. Yksi "huono" kuva postauksien joukossa ei kerro kuitenkaan vielä juuri mitään, vaan mielikuva koostuu siitä, millaisia kuvia kertoja käyttää eniten.. Minulle on todella tärkeää, että blogistani saa aidon kuvan. Vaikka kuvista, joissa kanit on asetettu poseeraamaan auringon laskuun olisivatkin kuinka hienoja, en silti haluasi sisällyttää blogiini pelkästään niitä, se ei anna aitoa kuvaa ja lisäksi mielestäni olisi väärin käyttää kaneja ulkona vain kun aurinko on kauneimmillaan, jotta kuvatkin olisivat. Se ei olisi reilua eläimiäni kohtaan, eikä myöskään kuvastaisi arkeamme, sillä arjessa ajattelen eläinteni parasta jatkuvasti. Näihin sanoihin päätämme tämän postauksen. Kertokaa kommenteissa omia huomioitanne mitä olette tehneet selaillessa erilaisia blogeja ja jakakaa mielipiteitä myös meidän jakamista kuvistamme (mitä voisi lisätä, mitä vähentää, mihin olette ja ette ole tyytyväisiä jne). 
Ps. Meidän instagram löytyy nimellä elamantapana_elaimet jos teistä tuntuu, että haluatte seurata arkeamme enemmän.. Tänne blogiin kun olen ehtinyt nyt niin heikosti kirjoittamaan laumamme kuulumisia :)

10 kommenttia:

 1. Hyvin sait puettua ajatuksesi sanoiksi! Olen kanssasi samaa mieltä ja minulle kuvat ovat blogeissa oikeastaan tärkein katsottava. Toki riippuen blogin aiheesta ja postausten sisällöstä. Hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
 2. Pahoittelen että kirjoittelen anonyymina, minulta uupuu vielä googletili.

  Nostat useassa kohtaa esille negatiivisessa valossa sen, miten asiasta X voisi kyseenalaistaa bloggaajan iän. Minkä vuoksi mielestäsi on jollain tavalla vahingollista blogille, jos bloggaajan kuvat näyttävät jotenkin nuoremman ihmisen kuvaamilta ja/tai ne oikeastikin ovat sitä? Pitäisikö mielestäsi vain tietyn ikäisten ihmisten saada kirjoitella puppeleistaan? Eivätkö X ikäiset ihmiset yleensä ole hyviä bloggaajia? Miksi viittaat ikäasiaan niin moneen kertaan? Kanit ovat kuitenkin usein nuorten ihmisten lemmikkejä. Jos sinulle tulee kuva kuvien perusteella henkilön iästä, niin minulle joskus niin voi käydä teksteistä. Mielestäni tällaisia mustavalkoisia, hieman laihan laisesti perusteltuja mielipiteitä näkee nimenomaan useasti hieman nuoremmilla henkilöillä. En tiedä yrititkö korostaa vanhemmuuttasi ikäviittauksillasi, mutta sellainen kuva tekstistä silmiini nousee; tiedäthän varmaan ne 13-16- vuotiaat tyttöset jotka muistavat aina kertoa kuinka ovat ikäistään kypsempiä? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on useinkin huomautettu asioiden tuomisesta ilmi negatiivisessa valossa. Valitettavasti. Olen koittanut parantaa kirjoitustaitojani ja yrittänyt tuoda asijoita positiivisemmin esille, mutta ehkä se vain ei ole minun tyyliäni. Lukihäiriöni valitettavasti vaikuttaa paljon asiaan, kuten kirjoitusvirheisiin ja siihen, että en vain yksinkertaisesti ole lahjakas tuomaan asijoita esille tekstin avulla, mutta juuri sitäkin yritän tämän blogin kautta harjoittaa! :) Nuoruutta tuli ehkä tavattoman paljon korostettua siksi, sillä ihmisillä ei ole tapana ottaa nuorempia (ja kokemattomampia) henkilöitä yhtä vakavasti kuin ikäisiään. Jos siis haluaa saada äänensä kuuluviin kannattaa blogin ulkoasuun ja kuviin panostaa, sillä ne ovat kuitenkin se, joka ensimmäisenä kiinnittää lukijan huomion! Vaikka pakkokin myöntää, että kyllä minustakin tietynlaista ikärasisimia löytyy ja lueskelen ehkä mielummin oman ikäluokkani tai vanhempien henkilöiden eläinblogeja, sillä sieltä löytyy usein samanlaisia ongelmia kuin yhtäläisyyksiäkin joita saa pohdittua jne.
   Kiitos kommentistasi, yritän jatkossa entistäkin enemmän tsempata innostavammassa kirjoittamisessa! Ps: Ikä arvioisi osui ja upposi nyt vielä jonkin verran väärään kohtaan, mutta saat anteeksi ;)

   Poista
 3. Eipä oo oikeesti tullut ajateltua, että miltä kaunista sit tuntuu, kun se päähän jotakin pistetään. Kiitos ihan sairaasti, sain niin paljon ajattelemisen tän postauksen vuoksi! Että eihän se kani oikeesti siis tykkää, jos sen päähän joku kukka pistetään. Vaikka onhan niitä poikkeuksia, mutta sanoisinko että useimmiten.

  Niin asiallinen ja aiheellinen postaus taas kerran♥¡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos jälleen innostavasta kommentistasi: "lypsy" :)

   Poista
 4. Oon ite huomannut samoja asioita!

  VastaaPoista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.