perjantai 15. heinäkuuta 2016

Osta kani, se kestää!

Postauksen valokuvissa meillä tällä kertaa seikkailee kolme pihapiirimme päätähteä. enjoy.

"kyllä se kestää ulkona, satoi tai paistoi"

"kyllä se pärjää viikonlopunkin yksin, kunhan ruokaa on tarpeeksi"

"Juu, pärjää se ilman kaveria"

"Kyllä se kestää tuntien atuomatkoja ja öitä boksissaan"

"Kyllä se nyt vielä tämän yhden kierroksen jaksaa hyppiä, ettei jää huono fiilis, kun äsken se pudotti.."

"Sehän oli vain tapaturma, eiköhän se siitä ajan kanssa.. Tuskin tässä lääkäriin nyt tarvii lähteä.."

"Sehän on ollut apaattinen vasta päivän, eiköhän tätä vielä seurailla.."

"Kyllä se nyt vieraassa paikassa, metelissä ja uhkaavien hajujen ympäröimänä muutaman päivän pärjää"


Aistitko edellä mainitusta jotakin tuttua, vai tuliko sinulle ehkäpä mieleen jokin muukin lausahdus tämän listan jatkeeksi?  Kylläpä kanit ovat sitten kestäviä: ystäviä, "tuotteita", harraste/jalostus kappaleita tai miten sen nyt kukin haluaakaan sanoiksi pukea.
Välilä minusta tuntuu, että ihmisten (harvammin, mutta joskus itsenikin) mielestä kanit kestävät mitä tahansa.. Ainakin siihen pisteeseen asti, kunnes muistelee sitä, miten nopeasti niiden yleiskunto voi romahtaa ja miten nopeasti kanit saattaa menehtyä suolistotukokseen. Monet omistajat tämän kyllä paremminkin kuin hyvin tiedostavat, mutta siltikin muun muassa facebook tuntuu joskus tursuavan ihmisten lähettämiä kysymyksiä, kuten: "Voinko jättää kanini viikonlopuksi yksin, tietysti niin, että vettä ja heinää on rajattomasti tarjolla." Taikka jotakin muuta vastaavaa. Kuten kaikki eläinaiheet, niin tämäkin tietysti jakaa mielipiteitä, toisinaan minun on hankala ymmärtää edes miksi, eikö vastaus olekkaan päivän selvä?

Myöskin tapaturmat ovat kaneilla valitettavan yleisiä, mutta niiden tiet eivät suinkaan aina johda eläinlääkäriin. Ihmiset varmaankin pitävät diagnosoimisesta ja luottavat facebookin ohjeisiin. Mitäkö voin sanoa? Kynnys lähteä kanin kanssa eläinlääkäriin on mielestäni monilla henkilöillä aivan liian suuri. Ei sillä, että olisi huono idea kysyä asiantuntevilta harrastajilta tai muulta kanikansalta omia kokemuksia, saada tukea ja neuvoja ensiapuun, mutta  on kuitenkin vähintään kohtuullista huomata ettei intternetin välityksellä pysty ottamaan muun muassa röntgen kuvia tai koskaan diagnosoimaan mitään yhtä tarkasti, kuin eläinlääkäriasemalla. Myöskään antibiottikuureja ei facebookin tavallinen kanikansa pysty kanillesi määräämään. 

Kanit tuntuvat kestävän myöskin kylmiä säitä ja saaliseläimiä stressaavia elämäntapoja. Matkustelua, meteliä, varomatonta käsittelyä, petoeläimen läsnäoloa, sekä unohtamatta: päiviä ilman kunnollista hoitoa. Ja minkä ihmeen takia? No kanithan ovat kaneja, eli siis todella kestäviä. Siitähän johtuu, eikä suinkaan ihmisten ajattelemattomuudesta tai välinpitämättömyydestä, vaiko?

Mielestäni kanit kestävät: Muoks. joutuvat kestämään liikaa. Liikaa ihmisten ajattelemattomuutta, liikaa laiminlyöntiä, liikaa sitä, että niiden tarpeita ja yksilöllisyyttä vähätellään.
Katsoessani omia kanejani en pysty vähättelemään. En pysty sanomaan, että nyt vielä hypitään, vaikka toista ei kiinnosta/pelottaa. (en ainakaan enään). En myöskään pysty sanomaan, että nyt lähdetään ulos, kun toinen makaa päivittäisillä päiväunillaan, jotka toden totisesti kuuluvat vanhan papparaisemme päivärytmiin ja näin ollen uskon niiden olevan myös olennainen osa hänen hyvinvointiaan.  En pysty olemaan kaneilleni vihainen, mutta pystyn olemaan katumatta sitä, mitä kaikkea en niiden hyvinvoinnin kustannuksella ole tehnyt ja tule tekemäänkään, oli kyse sitten pienestä arkisesta asijasta tai isostakin muutoksesta. Se on mielestäni paljon ja vielä tärkeämpää eläimilleni. 
Juu, tiedetään.. Pienellä muokkaamisella näistä olisi saanut paljon hienompia. Sellaiseen ei kuitenkaan ollut nyt tarpeeksi aikaa, pahoittelut :/
10 kommenttia:

 1. Kyllähän kani kestää. Mutta miksi sitä käytetään perusteena kaikelle ja miksi sen täytyy kestää?

  Todella hyvä kirjoitus! Samoja asioita tullut joskus pohdittua ja totta tosiaan kaikki voi kääntyä päälaelleen niin lyhyessä ajassa ja niin arvaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi! Sanohan jengilles terveisiä <3

   Poista
 2. Niin niin asiallinen postaus. Mulle tulee aina mietityksi, että mitä se kani oikeasti kestää. Ja kyllähän se supermonia asioita kestää, mutta ei ne kaikki asiat, jotka kani kestää, ole sitten juuri sille kanille mieleisiä. Minä kuitenkin kanin omistajana haluan antaa hyvän kodin eläimelle.
  Kiitos tämän mahtavan postauksen kirjoittamisesta ja eteenkin julkaisusta, tämä antoi niin paljon miettimistä, sytytti eri tunteita ym. Kiitos sikana ♥♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, kiitoksia paljon taas siitä, että jaksat aktiivisesti kommentoidatänne! Se antaa meidän tiimiin paljon lisäpuhtia :)

   Poista
 3. Taas tosi hyvä postaus! Pisti ittenikin hetkeks miettimään kun oon pari kertaa joutunut jättämään kanin kotiin kun mennään mökille, mökillä sille vaan syntyis hirveetä stressiä ja pelkoo :/ en siis itse haluisi että näin kävisi mutta minkäs teet kun sulla on perheessä se pienin vaikutusvalta... Kun vasta alle 14 vuotta oon (en nyt ala tässä itsestäni kertomaan :D) ja tohon yksissään oloon sen verran että kun meijän pappa on aina asunut yksin niin se on sille parempi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että kanillasi on varmasti stressittömämpää ja mukavempaa jäädä kotiin, mutta silloin sinne pitäisi saada jokin hoitaja, edes kerran päivässä käymään. Tilanne on todella valitettava, mikäli sinulla ei ole perheessänne paljon vaikutusvaltaa. Yritä kuitenkin parhaasi mukaan selittää vanhemmillesi miksi se on tärkeää lemmikillenne, sekä sinulle omistajana.

   Poista
 4. Kai tätä nyt on jaettu jonnekin? Tosi hyvä kirjoitus ja toivottavasti monet lukisivat tämän! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera! En ole jakanut, mutta saa toki jakaa :D

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus! Monet eivät tosiaan kovin nopeasti eläimlääkärille lähde:( meillä tuli pupulle pieni haava huuleen nii sanoin vanhemmille että lähdetään eläinlääkäriin, ne anto vaa reseptin ja antibiootit, ja kyllähän se maksoi vähän alle satasen, vaikka itse haava vain puhdistettiin, mutta onneks vanhemmat suostuu viemään ja maksamaan tuommoiset, eihän tuohon ei luultavasti mitään eläinlääkäriä olisi tarvittu, ja en ole varma oliko ne antibiootit vai mitkä, mutta saatiin ainakin hyvin haava puhdistettua, itse kun en uskalla paljon haavoja puhdistella, kaikki mitä postauksessa sanittiin on aivan totta!

  VastaaPoista
 6. Hyvä postaus ja sai kyllä minutkin miettimään, että mitä se oma lemmikki oikeasti ajattelee ja kestää. Käythän kurkkaamassa http://luppia-pupuja.blogspot.fi/

  VastaaPoista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.