Sivut

torstai 30. kesäkuuta 2016

Voiko kani olla vihainen ja käyttäyä aggressiivisesti sen takia?Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan aggressiivisuudesta kanilla?

Aggressiivisuudesta puhutaan usein silloin, kun kani jatkuvasti tai usein toimii omistajasta ikävällä tavalla, johon liittyy murinaa, puremia ja muita mahdollisia naarmuja, sekä ikäviä muistoja. "Minulla on aggressiivinen kani" ei kerro vielä yhtiksä mitään, sillä aggressiivisuus on vain yleisnimitys erillaisille käytöksille.  Eläimet, kuten kanitkin elävät muutenkin hetkessä, joten aggressiiviselle käytökselle löytyy aina laukaiseva tekijä, eikä kani siis suinkaan voi olla aggressiivisessa mielentilassa 24/7.  Kun siis mietimme mikä on vikana, sen sijaan, että leimaisimme vain kanin agressiiviseksi (tämä kun ei hyödytä, tai johda mihinkään) on tärkeää teitää tarkemmin mikä agressiivisuuden muoto on kyseessä, mutta niihin emme juurikaan tässä postauksessa ehdi keskittymään. 

Sanaa aggressiivisuus ajatellaan usein: ( = vihamielisyys), vaikka todellisuudessa suurimman osan aggressiivisuuden muodon taustaan ei liity vihamielisyys olleenkaan, ainoastaan eläimen kiihtynyt mielentila. Esimerkiksi petoeläintä jahtaavan saalistajan motiivit liittyvät ravinnon hankintaan, joten pelkästään se voi jo yksin tuottaa eläimelle mielihyvää, eikä peto ajattele vihaavansa kanipaistiaan yhtään sen enempää kuin kanikaan porkkanaansa.

Kanin aggressiivisuus on yleensä puolustusaggressiivisuutta, joka on yleinen reaktio tilanteissa johon liittyy pelkoa.  Kani, jota yritetään nostaa häkistä pois saattaa puraista ja puollustautua pelon takia, sillä sille ei olla suotu mahdollisuutta pakenemiseen, jonka se ennemmin tekisi, kuin tappelisi vastaan kynsin ja hampain.

Voiko kani siis koskaan olla vihainen ja esiintyykö niillä ns. vihaperäistä agressiivisuutta? Uskon, että joissakin tilanteissa kyllä. Eläimien tunnetiloja on vaikea tutkia ja etenkin kanien tunnettiloista on erittäin vähän, jos laisinkaan tietioa. Uskon kuitenkin, että siinä tilanteessa, missä emon poikasia uhkaa jokin vaara (kuten emokanin mielestä ihminen saattaa olla) niin aggressiivisen ja varsin ärhäkän hetken aloittajana voi olla enemmän vihan, kuin pelkän reviirin puollustamisen tunne. Myöskin jos eläin on sairas, se voi alkaa käyttäytymään äkillisesti aggressiivisesti, johon osaltaan uskon vihan olevan tekemisissä. Kania voi vihastuttaa oma pahoinvointinsa, sillä eläin ei tiedä mistä se johtuu. 

Oma mielipiteeni tiivistettynä: Voiko kani olla aggressiivinen? 

- Voi
Voiko kanin aggressiivinen käyttäytyminen johtua sen vihaisuudeesta tai äkäisyydestä?

- Joissakin tapauksissa, mutta harvoin. Usein aggressiivisen käytöksen taustalla on pelko, ahdistuneisuus, turhautuneisuus tai jokin muu vihaisuuteen liittymätön motiivi. 

Olisiko teillä kiinnostusta kuulla enemmän tähän aihealueeseen liittyvistä asioista? Laittakaa toiveita ja kysymyksiä tulemaan. Ja muistakaa kertoa oma mielipiteenne kysymykseen: Voiko kani olla vihainen ja siksi käyttäytyä aggressiivisesti, vai onko todennäköisempää, että kani puree ja hyökkäilee muunmuassa pelon takia? :)

15 kommenttia:

 1. Otit hyviä pointteja esiin tässä! Ja oon sitä mieltä kans että kani ei käyttäydy agressiivisesti vihaisuuden takia vaan pelin tms. Hyvä postaus, lisää näitä!;)

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva postaus!! Mäki haluisin joskus kanin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän sellainen aika vielä joskus sinullekkin koita :)

   Poista
 3. Tosi hyvä, ja miekenkiintoinen postaus! Luin innolla! :) Osaat kirjoittaa niin hyvin ja asiallisesti kaneista!

  VastaaPoista
 4. Oman kanin kanssa olen huomannut, että neiti on melkoinen tulisielu. Monesti saan näpeilleni ja murinaa osakseni, jos siivoan häkkiä neidin ollessa vielä sielä. Joinakin päivinä en saa edes koskea koko otukseen, mutta olen tottunut tähän ärhentelyyn. Kun neiti sitten saa omaa tilaa ja puuhastella rauhassa se tulee ennemmin tai myöhemmin kerjäämään huomiota ja rapsutuksia luotani. Eipä toista oikein muuttaa voi, pitää vain tietää millaisen olennon kanssa asustaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, etenkin leikkaamattomien kanien kohdalla täytynee muistaa, että reviirin suojeleminen on niille luonnollista, eikä suinkaan mikään pois koulutettavissa oleva juttu! Tosin, ympärstö ja erilaiset harjoitukset voivat kuitenkin helpottaa areka :)

   Poista
 5. Taas kerran hyvä postaus! Ite en osaa sanoa kun oma kani on niin rauhallinen :D

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus! Meille tuli tässä viikonloppuna kani neiti. Häkistä jos koirat nostaa niin tulee muristen ja hampain vastaan. Veikkaa että neitosta vain pelottaa uusi ympäristö ja se kun erotettiin poikasistaan, juuri ennenkö tuli meille. Pelon takia kani ennemmin on "aggressiivinen" kuin mielentilassa

  VastaaPoista
 7. Hyvä kirjoitus,tuli mieleen että jos kanilla on esim. Kipuja voi purkautua agressiivisuutena myös, en oo varma mainitsitko :)

  VastaaPoista
 8. Hyvä kirjoitus,tuli mieleen että jos kanilla on esim. Kipuja voi purkautua agressiivisuutena myös, en oo varma mainitsitko :)

  VastaaPoista
 9. Miten en oo ennen löytänyt sun blogia :o, no kuitenkin, toit hyvin tärkeitä asioita esille, ja teksti oli hyvin + kiinnostavasti kirjoitettu. Ps. Vaikutat tooodella hyvältä omistajalta, ja eläimilläsi on aivan upeat tilat! Harmittaa todella paljon, kun itsellä on useampi uroskani, niin ei voi pitää kaikkia jatkuvasti vapaana, kun saattaa olla niille hengenvaarallista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi!! Tänään oli taas kyllä yjsi epäonnistumisien päivä, onnistuit siis piristämään iltaani paljon :)

   Poista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.