sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Pullo vs kuppi

Tänään vertailen juomapulloa ja kuppia kanien käytössä. Listaan molemmista vähän miinuksia ja plussia, jonka jälkeen selviää mikä on meidän voittaja!


Pullo
+ hygieeninen, etenkin ulkona/kanilassa.
+ Pystyy tarkkailemaan kanin veden kulutusta tarkasti (voi vaikka tehdä viivan, kuinka paljon vettä yleensä kuluu päivässä).
+ Matkustuksessa miltein välttämätön ja jos kani käyttää pulloa kotona, se osaa varmemmin käyttää sitä myös tienpäällä.
+vesien vaihto helppoa (vettä ei läiky ympäriinsä vaikka reitti sen omalle paikalle olisikin möykkyinen)

- Luonnoton asento juomiselle (välillä näkee myös sellaisia kaneja, joiden pullo on asetettu niin alas, että pupu joutuu niska vänkyrässä yrittää hörppiä pisaroita).
-Vettä tulee vain vähän kerrallaan, mikä helposti johtaa kanien turhautumiseen ja siihen, että ne juovat vain sen verran mitä on tarvetta, eivätkä yhtään enempää.
-Juomapullo pitää meteliä. Etenkin jos kani oppii "leikkimään" sillä.
-Menevät rikki/rupeavat vuotamaan helposti, jolloin kanin veden kulutuksen arvot eivät enää pidäkkään paikkaansa.
-hankala puhdistaa kunnolla


Juoma-astija
+Luonnollinen asento kanille juoda
+helppo puhdistaa
+Kani ei turhaudu juomiseen ja juo helposti ja nopeasti tarpeeksi vettä.
+Kestäviä
+Hiljainen

- epähygieeninen
- Kani voi kaataa astian ja jäädä ilman vettä.
- Kani joka käyttää juoma-astiaa kotona, ei välttämättä ymmärrä matkoilla juoda pullosta.


Ylivoimainen voittaja meidän mielestämme on juoma-astia! Syynä tähän se, että pystyn poistamaan kaksi miinusta juoma-astian käytöstä ja lisäksi kumoamaan muutaman plussan pulloista.

Esimerkiksi: "Pullo on hygieeninen, etenkin ulkona/kanilassa." Tämä on osittain totta, mutta silloin, kun pullo likaantuu sisältä, sen putsaaminen on hankalaa ja työlästä (vettä pitää kuluttaa paljon, jotta saa kaiken pesu-aineen varmasti pois pullosta, eikä pulloharjoilla omasta mielestäni pääse tarpeeksi hyvin käsiksi seinämiin). Ehkäpä siitä syystä pulloja putsataankin kunnolla harvemmin, jonka vuoksi jotkin niistä saattavat jopa levättyä auringossa. Juoma-astia on taas helppo pestä päivittäin, eikä se vie kuin minuutin lisä-aikaa veden vaihdon yhteydessä. Etenkin teräksisistä astioista näkee ja tuntee liman/karvan kupin pohjalla, joten on helppo nähdä milloin kuppi on oikeasti puhdas!
Toisen pullojen plussapuolen saan myös pyyhittyä listalta: "Pystyy tarkkailemaan kanin veden kulutusta tarkasti (voi vaikka tehdä viivan, kuinka paljon vettä yleensä kuluu päivässä)." Ongelmana on kuitenkin usein se, että pullot alkavat helposti vuotamaan(etenkin jos kani turhautuu siihen), jolloin todellista tarkkuutta ei saa muodostettua.

Osana juoma-astian miinuksista voin myöskin kumota: "Kuppi on epähygieeninen ja siihen joutuu karvaa, joka kertyy kanin suolistoon". Toki astiaan, kippoon, kulhoon (tai miksikä sitä ikinä haluaakaan kutsua) voi joutua karvaa ja roskaa, mutta kuten aikaisemmin totesinkin, astia on paljon helpommin puhdistettavissa. Itse pesen kanien astiat kahdesti päivässä, eikä sinne karvanlähdön aikaan ehdi juurikaan karvaa kertymään. Se kuinka paljon likaa ja karvaa astiaan kertyy, riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon kanilla on tilaa käytettävissä sen ympärillä.
"Kani voi kaataa astian ja jäädä ilman vettä." Astian tulee tietysti olla sellainen, mitä kanit eivät saa yhdellä henkäyksellä kaadettua. Koirilla tai kissoillakaan harvoin käytetään muovisia kippoja/kulhoja, sillä sellaisethan pyörisivät lattialla alta aikayksikön. Kun juoma-astia on oikeanlainen se pysyy paikallaan ongelmitta. Tai siis, tähän tietysti vaaditaan se, että kanilla on niin paljon liikkumistilaa juomapisteen ympärillä, ettei sen tarvitse pakolla yrittää siirtää sitä. Ja huom. omasta mielestäni jokaisella kanilla pitäisi olla vähintäänkin niin iso tila käytössä, ettei tylsyyttään tarvitse purkaa juoma-astiaan.


Mielipiteitä, huomioita?

9 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus! Mulla ei oo tähän kummempia mielipiteitä, meidän kani juo pullosta aina, sillä se ei edes oikein ole ikinä oppinut juomaan kupista, ja no, kyllä se sen varmaan heti kaataisi! :D Ja se kyllä on totta, että juomakuppiin lentelee karvat ja roskat, joka ei kyllä missään plussan puolella ole :D

  Tosi hyvä postaus, osasit hienosti luokitella asioita miinuksille ja plussille! :)

  VastaaPoista
 2. Meillä oli juomapullo kun ensimmäisen kanini noin vuosi sitten sain (tuli kanin mukana enkä silloin sen enempää sitä kyseenalaistanut). Se vuoti jo heti alussa ja piti kovaa meteliä kanini siitä juodessa. Tutkin asiaa enemmän ja olin varma että juomapullosta juominen loppuu nyt tähän. Marssin eläinkauppaan ostamaan kulhoa. Mikä oli mielestäni jännä, niin eläinkaupassa myyjä kehotti ostamaan pullon kun kanista oli kysymys. Onneksi olin kuitenkin asiasta itse varma ja luotin kulhon olevan parempi vaihtoehto. Eihän kanit luonnossakaan pullosta vettä lipittäisi. Toki haitta on juuri tuon karvan tippuminen kulhoon, mutta pitää vaan itse jaksaa puhdistaa se tarpeeksi usein, ei kuitenkaan mikään iso homma ole. En kyllä näe mitään syytä miksi pulloon lähtisin takaisin vaihtamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että jaoit tarinanne! :) Monilla ensikanin hankkijoilla saattaa käydä näin, varsinkin kun eläinkaupat antavat siihen erinomaista esimerkkiä.

   Poista
 3. Itsekin huomasin, että oma kani hermostui juomapulloon kun se alkoi sitä repimään. Lopulta muovinen kierreosa murtui ja juomapullosta tuli entinen :D. Nyt on kupista juotu, eikä kertaakaan ole mieltä osoitettu. Tietysti välillä läikkyy vettä, mutta muuten neiti on hyvin tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh! Teillä onkin ollut kovan tason kyllästyjä kun sai pullon niin hyvin palasiksi :D.

   Poista
 4. Tosi hyvä! Laitto taas miettiin että pitäsköhän taas yrittää saada tuo mun pupunen juomaan kupista. Kerran koitin noin päivän ajan mutta ei ollu juonu olenkaan. Mutta toisaalta kuppi on vaikee täällä, koska mun pupu asuu varastohuoneessa perheen allergioiden takia. Seuraavasta eläimestä ei tuu kania koska mua harmittaa et joudun pitään tua... Mut enhän mä 7-8 vuotiaana mitään tajunnu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :)) Syytä mielummin vanhempiasi, hehän kuitenkin olivat ne, jotka karvaiseen lemmikkiin suostuivat ;) On kuitenkin hienoa, että myönnät ja tiedostat tällaisen seikan! Monet vain itsekkäästi kiistävä, eivätkä ongelmat ainakaan sillä ratkea :)

   Poista
 5. Täällä juodaan molemmista, kuppia kyllä käytetään enemmän, mutta pullo on myös tarjolla! :-)

  VastaaPoista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.