sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Nautaa vai sirkkaa?


"Jokaisen lemmikin oikea hoito perustuu siihen, että tuntee eläimen alkuperän, luonnollisen elinympäristön, luontaiset tarpeet ja pyrkii toteuttamaan ja noudattamaan niitä mahdollisimman hyvin." 

Kumman sinä valitset minulle?
Kumpi näyttää luonnollisemmalta/paremmalta?
Jalostus on muokannut eläimiä suuntaan jos toiseenkin, eikä millekkään lemikille voi (tai välttämättä pidäkkään) tarjota aina sellaisia olosuhteita kuin niiden luontaisessa elinympäristössä. Äärimmäisyyksiin ei siis tarvitse mennä, sillä siitä  voi loppupeleissä olla lemmikille enemmän haittaa kuin hyötyä. Tarkoituksenahan ei näitä kuitenkaan ole luontoon palauttaa...  Mutta siltikin "hyvässä suhteessa" luonnollisuuteen tulisi mielestäni aina pyrkiä. 

Oletteko koskaan perehtyneet matelijoihin? Ehkäpä ette, mutta mitäs veikkaatte: Mistä lähteestä jemenin kameleontti saa ruokavalioonsa eläinproteinia luonnossa/vankeudessa? Luonnossa (huom. en ole kuitenkaan asijantuntija) lontit syövät monipuolisesti erilaisia hyönteisiä. Vankeudessa taas: kenttäsirkkoja, jauhomatoja, jättijauhomatoja, argentiinan torakoita sun muita ruuaksi kasvatettavia, juurikin niin: ruokahyönteisiä. Entäpä käärmeet? Käärmeen ruokavalio luonnossa koostuu muun muassa, lintujen munista, pikkunisäkkäistä ja joskus jopa sammakoista. Vankeudessa taas esimerkiksi viljakäärkmeet herkuttelevat pääasiassa hiirien, rottien, hamstereiden ja välillä jopa lintujen poikasilla. Miksikö? Kysyinpäs toissapäivänä viljakäärmeen (ja muuten erittäin suloisen sellaisen) omistjalta, että miksei käärmeille tai vaikkapa jemenin kameleonteille olla kehitetty "ruokavaliota täydentävää (jemenin kamsut) ja täsyravinto pellettiä (käärmeille)? Eikö olisi helppoa vain ottaa pakasteesta makkarapötkylän näköinen valmiste johon on tungettu naudanlihaa, kanaa ja säilöntä-aineita, sitten leikata siitä käärmeelle optimaalinen pala, laittaa se mikroon lämpeämään ja tarjota syötäväksi? Tämähän sopisi loistavasti myös niille, jotka eivät halua nähdä tai pakkasessa säilyttää kuolleita rotanpoikasia. 

Eikö teistäkin ala kuulostamaan jo hieman oudolta (jos siis olette yhtään käärmeistä lukeneet)? Ystävältäni tullut vastaus oli ainakin erittäin suorasanainen: "Miksi ihmeessä kukaan syöttäisi käärmeelleen naudanlihaa tms. kun on olemassa paaljon luonnollisempi vaihtoehto!"

Siitä päästäänkin päivän mielenkiintoiseen aiheeseen. Mistä hamstereiden ruokavalio luonnossa koostuu? Erittäin monilla ammattilaisten kirjoittamilla ja mielestäni erittäinkin luotettavilla sivuilla sanotaan, että hamstereiden ruokavalioon luonnossa kuuluu hyönteiset. Missään luonnollisuuteen viittaavassa ruokinta tekstissä ei kuitenkaan tunnuta mainittavan mitään naudanlihasta tai muista isommista nisäkkäsitä. (lintujen munia lukuun ottamatta, ja niistäkin mainitaan vain harvoin, sillä oletettavasti se on hamsterin ravinnon lähteenä melko harvinainen). Mitä hamstereille taas sitten syötetään ja suositellaan proteiinin lähteenä vankeudessa? Naudanlihaa, siipikarjaa, koirannappuloita, kissanruokaa ja lihapilttejä. Mitenkäs siinä nyt niin on käynyt? Jotenkin tämä tuntuu mielestäni kummalliselta. Tai siis, kukaan ei varmastikkaan ole kuullut, että käärmeelle syötettäisiin naudan lihasta mytättyä pellettiä sen varjolla että: "ne ovat molemmat lihaa ja ajavat saman asian". 
Eläinkaupoissa saatetaan suositella monesti näitä rottapellettejä, jotta hamsterin ruokavaliosta tulisi "tasapainoinen ja monipuolinen". Mietityttää vain myös, että mitäkönä kaikkia väri/säilöntä-aineit nämäkin sisältävät..?

Muistaakseni vielä joitakin vuosia taakseppäin ihmiset eivät olleet ylipäätään kovinkaan tietoisia siitä, että hamsteri on omnivori ja tästä syystä tämä eläinproteini kuuluu sen ruokavalioon. Sitten vasta, kun sen tärkeydestä alettin enemmän keskustella, kuvaan ilmestyivät kehoitukset koirien/kissojen nappuloista ja hamstereille myytäviin siemensekoituksiinkin vähitellen alkoi ilmestymään naudan/siipikarjan lihanappuloita, jotta ruokaa voitiin markkinoida "optimaalisena täysravintona". Tästähän en nyt tuottajaa voi paljon moittia, sillä onhan se heille varmastikkin paljon helpompaa.. Mutta siis edelleen, mihin ne hyönteiset unohtuivat?  Perinteisesti hamstereiden ruokinta-ohjeet aloitetaan kuvailemalla mitä hamsterit ovat ja mitä ne luonnossa syövät. Silloin puhutaan vielä sirkoista ja hyönteisistä, mutta jo seuraavassa kappaleessa ne ovat haudattuja ajatuksia jauhelihan ja koiran/kissan ruokien rinnalla. 


Mielestäni naudan/sian/broilerin yms. liha ei vain yksinkertaisesti hamsterin ruokavalioon luonnossa tai lemmikkinä kuulu. Jotkin perusteluja asiasta keskustelleiden kanssa olen kuullut kommentoineen sillä, että hamsteri pelkää eläviä matoja, koska jalostus on mennyt jo niin pitkälle. Kuivat hyönteiset eivät taas ruoaksi maunsa puolesta uppoa. Huh! No onpa huono jos jalostus menee siihen suntaan, että hamstereiden luonnollista ruokavaliotakin yritetään ja muutetaan! Just saying. Itse en kyllä onneksi kovin montaa hamsteri yksilöä tunne, joka ei edes eläviä jauhomatoja kelpuuttaisi. Vielä päästäkseni varmemmaksi asiasta testasin tätä teoriaa eläinkaupassa missä tällä hetkellä harjoittelen. Vähintään kahdestatoista terraariosta aina edes yksi (useimmiten se joka ensin heräsi) ehti syömään matosen tyytyväisenä, vaikka aluksi olisikin vähän säpsähtänyt tai miettinyt, miten elävän ruoan kanssa oikein tulisi menetellä. Lajeja ja niiden edustajia oli useampaa sorttia.. Syrkkejä, cämpsyjä, roboja nyt ainakin muistan kokeessa olleen mukana.


Lämpökuivattuja sirkkoja sekä normikuivattuja jauhomatoja.

Mikä saa siis hamsterin omistajat jättämään näin suuren (omasta mielestäni) epäkohdan näiden jyrsijöiden ruokavalioon? Onko syynä tähän tiedon puute, laiskuus (ei tiedä mistä ruokahyönteisiä saisi hankittua) vaiko se ettei hamsterin vaan oikeasti hyönteisiä suostu syömään (tiedän, että naitäkin tapauksia toki on.. harmillista). 


Elävien jauhomtojen väliaikeainen koti, enne hamsterin ruuaksi joutumista. + siipikarja pellettejä -- madoille

Jotkut saattavat nyt kokea tämän henkilökohtaisena hyökkäyksenä, mutta olkoon sitten niin, vaikkei tarkoituksenani ollut aiheuttaa mielipahaa. Haluaisin vain kovasti nähdä foorumeille nousevan keskustelua ruokahyönteisistä, ettei aina ensimmäisenä ohjeena hamsterin ruokintaan olisi koiranraksujen lisääminen ruokavalioon.. Ruokahyönteisissä on katsokaas myös se plussa, että elävät tai hyvältä tuottajalta valitut eivät sisällä ollenkaan lisä/säilöntä-aineita, mitä poikkeuksetta lähes kaikki raksut ja lihapiltit sisältävät ;) Toivottavasti avarsin siis maailmaa ja otatte tämän tiedon vastaan vinkkinä, ettekä loukkauksena. Itse ainakin aijon jatkaa ruokahyönteisten suosittelemista hamstereiden perusruokavalioon!
Ja nostan toki hattua niille joilla hyönteiset ovat jo päivittäisessä käytössä tai ovat edes herkkuina antaneet/ajatelleet antavansa!

Ps: Toivon mukaan myös viimeistään kesällä minun kauttani voi tilata lämpökuivattuja sirkkoja (ravinnot säilyy paremmin) sekä jauhomatoja sun muita, mutta niistä sitten lisää myöhemmin ,kun kasvattaja saa kasvatukset aluilleen! :)


Jos saisin itse päättää, valitsisin hyönteiset


Onneksi niitä minulle syötetäänkin! :)

Kertokaa ihmeessä omat kokemukset ja miten teillä on hyönteisten laita/miksi. Muuttiko tämä postaus aikaisempia mielipiteitänne tai oliko postaus hyödyllinen, haluaisitteko kuulla lisää näistä ruokahyönteisistä?

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä! Lisää näitä♡ ja tosiaan jos joskus (toivottavasti) saan hamsterin niin myydäänkö eläinkaupassa eläviä jauhomatoja? Ettei vaan kuivattuja matoja ja sirkkoja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoos! Jauhomatoja ja sirkkoja saa elävinä ainakin faunatar ketjuista :)Jr farmin kuivatuja sirkkoja/matoja saa myös useista eläinkaupoista! :)

      Poista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.