keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Ikean detolfista terraario!? + toivekuva kysely

Minkähänlainen terraario syyrialaiselle hamsterille mahtaisi olla sopiva? Eläinkaupoissa myydään toki terraarioita, mutta usein niiden hinnat ovat todella korkeat kokoon suhteutettuna. Kalterihäkkiä en suosittele oikein millekkään hamsterille.. Se ei ole oikein niiden juttu: (Enemmän korkeutta, kuin pina-alaa, ei saa yleensä laitettua tarpeeksi kuiviketta tunneleita varten, ikävä ja tylsä sisustaa (ja sopivuus sisustukeen myös ihmisen näkökulmasta on usein huono), hamsteri saattaa turhautua ja pureskella kaltereita ja mitä näitä muitakin syitä nyt oikein löytyy.)  Hamsterit rakastavat pohjapinta-alaa ja siksi on tärkeää, että niillä on paljon tilaa käytettävissä. Juoksupyörä/lautanen on tietysti hyvä lisä, mutta omasta mielestäni on törkeää ajatella, että pieni terraario riittää, kun: "hamsteri pääsee pyörässä kuitenkin juoksemaan". Se on vähän sama asia kuin ajattelisi, että kani pärjää tehdashäkissä jos sitä muutaman kerran viikossa liikutetaan ulkona valjaissa. Liikkumistapa nimittäin ei tällöin ole lajityypillistä, vaikka se kanin fyysisestä kunnosta huolehtisikin. Dunista/muovilaatikoista elinikäisenä asumuksena en ala edes mainitsemaan, kun kyseessä on syyrialainen. 
Vitriini tyhjillään, ilman  ovea, välilevyjä tai omatekoisia kansia.
Meidän hamsteri (Martti) asuu iken detolfissa eli vitriinissä. Tätä vitriiniä on hieman hienosäädetty kokoamis vaiheessa, jotta siitä on saatu täysin toimiva kokonaisuus. Siihen ei ole siis muun muassa asennettu ovea tai tasoja ja kattokin siihen piti omatekoisesti hankkia/askarrella.
Vitriini on helppo koota, kunhan apunasi on joku pitämään kappaleita pystyssä, kokoamisen aikana. Hintaa vitriinillä on vain loistava 49e, eli halvempaa luokkaa mitä kaksi kertaa pienemmät terraariot eläinkaupoissa! Kooltaan vitriini on 163cm pitkä, eli tilaa temmeltämiseen on. Huomioithan kuitenkin sen, että pienet hamsterilajit saattavat olla alttiita villiintymiselle, mikäli tilaa on paljon käytössä. Syyrialaisilla (näillä löllyköillä) tällaista ongelmaa ei yleensä ole. Korkeudeltaan vitriini on 37cm. Sitä voisi olla mielestäni enemmän (ja se onkin ehkä ainoa asia mistä keksin tässä valittaa), jotta hamsterille saa varmasti järjestettyä mahdollisuuden syvien onkaloiden ja tunneleiden rakenteluun. Meillä tuo terraario lepäilee mukavasti, myöskin ikeasta ostetun kaapin päällä. Kattona meidän terraariossa toimii kaksi lasipalaa (tasot, jotka tulevat vitriinin mukana) sekä kunnollisen ilmanvaihdon takaamiseksi ritilä (saatu aikoinan kaverilta). Jos oikein taiteelliseksi haluaa ryhtyä niin saahan tuohon rakennettua kokonaisen kannen, vaikkapa myyräverkosta ja listoista, jonka reunat voi myöhemmin maalata samaan sävyyn vitriinin kanssa. Jos tätä ei kuitenkaan jaksa tehdä niin nou hätä, ikean fanina tiedän, että samasta kaupasta ostetut muovilaatikon kannet (en nyt muista  tarkkaa kokoa, pahoittelut!) passaavat tuohon erinomaisesti! Niihin vain sitten duunailee ilma-aukot ja verkkoa, niin pian on muutamasta kannesta koostuva katto valmiina käyttöön, ainakin näin luulisisn. Itse en ole tätä vielä ehtinyt kokeilemaan, mutta ehkäpä siinä olisi taas aihetta uudelle postaukselle!

Kanneti siis asetetaan noiden harmaiden "kaiteiden" varaan, eli ne eivät jää ihan pintaan, vaan uppoavat muutaman sentin alemmas.

Meidän kansiviritelmä...

Vitriinin mukana tulee tulppa, jolla tukkia sähköjohtoreikä. Erittäin tiukasti saa laitettua kiinni ja hamsterin on hankala edes koittaa jyrsijä sitä auki. Lisäksi isossa terraariossa luulisi hamsterilla olevan myös muuta, parempaa tekemistä ;)

Ikean muovilaatikon kansi

Juomapullon saa ongelmitta kiinitettyä mihin kohtaan seinustaa tahansa

Terraarion tämänhetkinen järjestys. (Joo tonne lasien päälle saa myös hamstrattua tavaraa.. :D)

Kysykää toki lisää vitriinistä terraariona jos jokin jäi vielä askarruttamaan mieltänne! :)

Heitän tähän loppuun vielä itselleni pienen haasteen pystyyn. Kommentoikaa siis kuvatoiveita kuten: Kanien lelut, suloisin kuva Romeosta, kuva kaniesi asuintilasta, hauskin estekuva, kuva kaniesi ruoasta.. ja siihen tapaan. kuva toiveita saa kysyä myös muusta kuin kaneista (esim. epäonnistunein kuva Martista (tää olis niin helppo toteuttaa :´D, kuva koirasta, kuva koulusta, matkasta jne. jne,) pyrin toteuttamaan mahdollisimman monen niistä ensikerralle, mutta jos toiveita tulee paljon voin tehdä jatko-osion :)

10 kommenttia:

 1. Epäonnistunut kuva Romeosta :D hamsun terran sisustaminen (kun siis siivoot kokohäkin niin ihan purujen laitosta saakka) videokin käy koska kuvia olis ihan hirvee määrä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta aiheesta teen oman postauksen! :)

   Poista
 2. Kiva postaus! :) Tässä noita kuvatoiveita: Marleyn paras estekuva, Romeon paras estekuva, kisakuva, kesäkuva, talvikuva, kevätkuva, syksykuva :)

  VastaaPoista
 3. Talvinen kuva
  Kanien lempinukkumapaikka
  Romeon lempipuuha
  Marleyn lempipuuha
  Kanien ikävin "pahe"
  Paras kanihäkin siivousväline
  Kanien lempiherkku
  Lempitekemisesi yhdessä kanien kanssa
  Epäonnistunut estekuva

  VastaaPoista
 4. kanien lempivirikkeet olisi kiva nähdä.
  Ps. Kivasti sisustettu terra!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :), kohta pitäisi taas uusia.

   Poista
 5. Kivan näköinen terraario teillä, ja varmasti hamsteri tykkää :) Kohdassa "pienet hamsterirodut saattavat olla alttiita villiintymiselle" pitäisi varmaan lukea hamsterilajit ;)
  Kuvatoiveita:
  1. Hauskin kuva Marleysta
  2. Hauskin kuva Romeosta
  3. Hauskin kuva Martista
  4. Kaikkien lemmikkiesi yhteiskuva

  Löysin sun blogin vasta eilen, mutta sulla on tosi kiva blogi ja ihania eläimiä :)

  VastaaPoista
 6. No näinpä! Kiitos huomautuksesta ja ideoista, korjaan virheeni pian. :)

  VastaaPoista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.