lauantai 26. maaliskuuta 2016

Leipää kanille?

Tein kauan aikaa sitten pienen kyselyn kanien leivän kulutusta koskien. Kysymykseen vastasi 43 henkilöä, eli aika pieneksi "tutkimukseksi" se loppujen lopuksi jäi, mutta kiitos kaikille vastanneille! :) Tulokset tulevat tässä:


Tässä kohtaa jo joillakin pieni kömmähdys. 1. kysymyksessä: "Syötätkö kaneillesi leipää?" 8 vastasi, pidättäytyvänsä. Toisessa ja kolmannessa kohdassa kuitenkin vain 6 henkilöä enää vastasi, ettei syötä leipää laisinkaan.Kyselyyn vastanneita kasvattajia oli yhteensä vain kolme. Sitten näitä "tavallisia" kanien omistajia oli loput 40. Tämä varmasti selittää osan pienestä tutkelmastani. 
Yhteenvetona: Suurinosa niistä, jotka ovat vastanneet syöttävänsä kaneilleen leipää, antavat sitä kerran kuukaudessa tai kerran viikossa. Suurin osa antaa tummaa leipää ja toisiksi suurin osa sitä mitä kaapista sattuu löytymään. Kommentointi osuuden vastauksista päätellen suurin tästä ryhmästä syöttää leipää pieninä paloina (herkkuina):

"Annan kuivaa ruisleipää silloin tällöin herkuksi mutten paljoa kerralla hiivan takia. Se kuluttaa hampaita ja on hyvä koulutusnami."

"Herkkuina pienet palat (n.1x2cm) kuivattuna max kerran kuussa" 

"Jos jää kannikka niin saatan antaa vähän kulmaa herkkuna kun kerjää, yleensä ruisleivästä pienen palan. Siemenetöntä näkkäriä jos on niin pari kertaa viikossa saatan antaa n. neljäsosan."


Perusteluissa oltiin tuotu myös julki, että kuivattu leipä on hyvää kulutusta hampaille:

"Herkkua, hampaat saavat haastetta."

"Syötän kaneilleni välillä kuivattua ruisleipää lähinnä edesauttamaan hampaiden jatkuvan kasvun hillitsemistä."

"Syötän tummaa leipää kuivattuna👍 hampaille on hyvää purtavaa."


Kaikista "hauskin" oli huomata, että taas he jotka syöttävät leipää päivittäin, saattoivat olla juurikin niitä, jotka syöttävät vaaleaa leipää(ainakin useinmiten). Kun yleensäkkin leipää on suositeltu vain herkkuna (pieninä paloina satunnaisesti siis) ja tummana. Päivittäin syöttävien henkilöiden kommentteja/perusteluja ei oltu juurikaan jätetty, mutta ainakin yhtenä perusteluna oli: "Leipä tuo osaltaan vaihtelua ruokavalioon, ja pupu pitää siitä."


Oma mielipiteeni

Leivästä käydään paljon keskustelua. Suurin osa (tässä pienessäkin tutkimuksessa) syöttää leipää kaneilleen silloin tällöin herkkuna. Itse kuulun myös tähän ryhmään, vaikka leivästä pidättäytyminen ei mielestäni ole ollenkaan huono idea. 
Otin ensimmäisen leivän, mikä netissä vastaan tuli ja katsoin sen ravintosisältöä. Uhriksi joutui Fazerin ruis- paahtoleipä: Vehnäjauho, vesi, Ruiskuitu(8 %), siirappi, hiiva, rypsiöljy, Ruismallas, suola, Täysjyväruisjauho, Vehnäkuitu ja säilöntäaine (E200, sorbiinihappo, jonka epäillään aiheuttavan yliherkkyysoireita).
Kuten näkyy kani ei näitä aineksia söisi luonnossa, joten sen perusteella sen jättäisin pois, samalla tavalla kuin maidon ja lihatuotteetkin. Erittäin pahoina aineina leivissä yleisestikkin näen suolan ja hiivan. Hampaiden kulutusta voi harrastaa muillakin luonnollisemmilla tavoilla, kuten oksilla. Itse ruokin kaneilleni lepää vain pikkurillin kynnen kokoisina paloina, keskimäärin kerran kuukaudessa, kun ne sitä kerjäävät tai minulla on pakottava tarve saada ne kulkemaan perässäni :D. 

Mitä mahtoivat muuten vastata he, jotka eivät kannata tai ainakaan omilleen syötä leipää laisinkaan?

"En koe tarpeelliseksi kanin ruokavalioon"

"Ei kuulu kanin ruokavalioon, eikä kani sitä kaipaa. Lisäksi toinen kaneistani on todella herkkävatsainen, ja epäilen että leipä olisi sille todella pahaksi."

"Miksi antaisin, ei kuulu kanin ruokavalioon"

"Pyrin ruokkimaan kanimme mahdollisimman luonnonmukaisesti, eli pääasiassa tarjolla on vain ja aina heinää. Lisäksi pieniä määriä pellettejä ja monenlaisia yrttejä tai salaatteja, kesällä tuoreita luonnon antimia. Hampaiden hyvinvoinnin nähden tarjolla on aina myös erilaisia oksia ja varpuja. Periaatteenani on, että mitä kani ei tarvitse hyvinvointiinsa ruokinnasta, sitä en anna. Siis EI leipää, ei sokeri- eikä maitopitoisia, ei siemenpellettejä - ei mitään "turhaa".

Omasta mielestäni leipä on vaaraksi terveelle kanille vain silloin, kun omistaja ei tiedosta sen haittoja, säännöllisesti syötettynä, tai tästä huolimatta annostelee tätä "nakerrettavaa" viikottain tai jopa päivittäin. Välillä kun näkee ihmisten kirjoittamissa ruokintasuunnitelmissa kohta "kerran viikossa/kuukaudessa pala leipää" saa minut hätkähtämään (no ei nyt ehkä ihan). Sillä vaikka määrä ei olisikaan terveyden kannalta hälyyttävä, hälyyttävän asiasta mielestäni tekee se, ettei omistaja tiedosta yhtä pikku seikkaa. Leipä ei nimittäin kuulu kanin ruokavalioon, joten miksi se lukee sitte ruokintasuunnitelmassa? Terveellistä ruokavaliota suunnitellessa kirjoittaisimme tuskin itsekään: "kerran kuukaudessa karkkipussi", vaikka todellisuudessa pienet määrät makeisia kuukaudessa saattavat "kuulua" erittäin monen meidän suuhun, vaikka eihän sekään välttämättä hyvä asia ole ;) 

8 kommenttia:

 1. Kiitos tämän tutkimuksen teosta! Kyllä 43 vastausta mun mielestä on jo sellainen otanta, josta saa jo jonkinlaisen kuvan miten ihmiset kanejaan ruokkii leivällä. Ja hyvät pohdinnat tästä olitkin saanut tehtyä! Vaikkakin leipä tosiaan tuo kivaa vaihtelua kanin ruokavalioon, niin kyllä itseänikin alkoi hieman ihmetyttää, että jotkut sitä päivittäin syöttää. Onko syynä tiedon puute? Ymmärtäisin sen siinä tapauksessa, jos leipä olisi esim. näkkäriä ja sitä annettaisiin vain hieman esimerkiksi koulutuksen yhteydessä, mutta toisaalta päivittäiset koulutukset voi hoitaa myös pelleteillä ja tuoreruoalla jos joku on niin innokas kaninkouluttaja ;) Ja itsekään en kanin ruokintasuunnitelmaan erikseen leipää laittaisi, kun ei se oikeastaan siihen kuulu.

  Tämä postaus antoi minulle myös hienon idean, nimittäin voisinkin tästä eteenpäin pilkkoa ne harvoin pussiin jäävät leivänkannikat saksilla pienempiin paloihin ennen sen kuivattamista... Näin saisin itsekin pienempiä herkkupaloja kanille, eikä tarvitsisi tuskailla sen "ison" kuivan kannikan kanssa! :D Miten en olekaan tajunnut tätä aiemmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi! Voisihan näitä tutkimuksia teettää joskus hieman enemmänkin :D

   Poista
 2. Mun mielestä leipää voi syöttää silloin tällöin herkkuna, kun syöttää harvoin & vähän niin ei siitä haittaa ole.
  Meillä kani saa kerran kuukaudessa tai harvemmin kuivattua tummaa leipää esim. reissumies tosi tummaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, tänä varmaankin on se yleisin linjaus :)

   Poista
 3. Olen samaa mieltä kanssasi! Annan joskus kaneille herkkuna pieniä paloja ruisleipää, mutta vain TODELLA vähän

  VastaaPoista
 4. Meillä leipää annetaan ehkä 1x/kk herkkuina. Varsinkin kun mulla on kanit jotka kerää KAIKEN ylimääräisen rasvan heti kehoonsa on ruokinta meillä täysin rasvatonta ja luonnollista tai ainakin siihen pyrin. (Heinä vesi kaurahiutaleet ja joskus pellavapuuro karvan takia). Hampaat saa kulutettua maittavilla pajunoksilla melkeimpä paremmin kuin leivällä + kortista heinää mitä itse tarjoan. Pysyy hampaat kurissa! Itse pelkään leivissä sen sokerin puolesta. Osallistuin itsekin tähän kyselyys ja mukava nähdä miten kukin sitä leipää tarjoaa. Kuulun näihin perus harrastajiin. Vaikka tietoa itselläkin on paljon kaneista, puhuu faktat kuitenkin hyvin puolestaan! Kiitos! Tälläsiä lisää!!☺

  VastaaPoista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.