Sivut

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Bunny traum basic ja senior


Vaihdoin ehkä noin kuukausi sitten kaneillamme jo pitkään käytetyn Versele-Laga Cuni adult Completesta Bunny traum basic/senior kanin ruokaan. Tässä postauksessa kerron lyhyesti molemmista ruoista (tai oikeastaan halukkaat saavat enemmän itse vertailla niitä sisällöiltään, liittämistäni taulukoista, kun itse kerron omista huomioista ja kokemuksistani). ja hieman taustatieto, miksi ylipäätään halusin tämän pelletin vaihtaa. 

Tammi-helmikuussa oli jälleen aika tilata kaneille sapuskaa. Edellinen 8kg ruokasäkki, jonka olin tyhjennetty reilun kokoiseen ikean laatikkoon, oli jo puolillaan. Niihin aikoihin olin selaillut paljon erilaisia pellettejä, mitä markkinoilla nyt kaneille oli myynnissä. Luin myöskin arvosteluja ja erilaisia ruokinta ohjeita/suosituksia, vaikka tutuiksihan ne ovat jo vuosien varrella tulleet. Ajatus pellettimerkin vaihtamisesta pohjautui loppujenlopuksi kuitenkin Romeon jatkuviin suolistotukoksiin. Vaikka niitä ilmaantuikin vain karvn lähdön aikoihin, eivät ne koskaan mukavia olleet. Aikaisemmin en ajatellut pelletillä olevan suurta merkitystiä, sillä söihän meidän pikku ninjammekin tuota samaa pöperöä päivästä toiseen ja sitten kolmanteen, kärsimättä minkään laisista maha/suolisto-ongelmista. Sitten kuitenkin herättelin itseäni ja ajattelin, että eikait kokeilusta haittaakaan ole, sillä voihan hyvin olla, että Marleylla vain sattuu olemaan teräsmasu, joka sulattaa kaiken paremmin kuin Romeo, vaikka sehän oli ollut selvillä jo pidemmän aikaa ja niin alkoi uuden pellettimerkin metsästys. 

En tiedä teistä, mutta minä, ainakin nykyään pyrin tietämään mahdollisimman hyvin mitä lemmikkini syövät. Tiettyinä kausina ruoan analysointi kiinnostaa enemmän ja toisinaan taas vähemmän. Tuolloin minulla oli menossa sellainen kiinnostuksen kausi, että jaksoin tutkia ruokia hieman syvällisemmin (ainakin näin tavallisen tallaajan näkökulmasta) ja siinä samalla tuli pohdituksi paljon asioita..
Ensin katselin sen aikaista ruokaamme eli Cuni completea. Ravintosisältö:


kasviperäiset sivutuotteet (10% timoteitä, heinäkasveja ja yerttejä), kasviproteiiniuutteet, vihannekset (4% porkkanaa), siemenet (2% pellavansiemeniä), kivennäisaineet, frukto-oligosakkaridit (0,3%), kehäkukka, Yucca.
Ravitsemukselliset lisäaineet kg:a kohden:
A-vitamiini 10000 ky, D3-vitamiini 1200 ky, E-vitamiini 80 mg, C-vitamiini 100 mg, E1 (rauta) 100 mg, E2 (jodi) 2 mg, E4 (kupari) 10 mg, E5 (mangaani) 75 mg, E6 (sinkki) 70 mg, E8 (seleeni) 0,2 mg, antioksidantit.Ravintoainekoostumus
raakaproteiini14.0 %
raakarasva3.0 %
raakakuitu20.0 %
raakatuhka7.0 %
kalsium0.6 %
fosfori0.4 %

Ravintoainekoostumukseltaan ruoka näytti ihan hyvältä suosituksiin ja omien kanieni yksilöllisiin tarpeisiin verrattuna. Muutenkin ruoka viakuttaa ihan perus hyvältä, mutta verrattaessani sitä tähän uudehkoon bunnu traumiin sain hieman uudemman näkökulman. 

Bunny traum Basic ravintosisältö:

niittykasvit (timotei, nurminata, nurmipuntarpää, raiheinä, pohjanpunanata, niittynurmikka, koiranheinä, mesiheinä, kylänurmikka, rönsyrölli, tuoksuheinä, villivehnä, nurmilauha, ruokohelpi, valkoapila, puna-apila, voikukanlehdet, siankärsämö, piharatamo, kumina, koiranputki, mesiangervo, metsätähti, keltamatara, orvontädyke, aitovirna, rohtoraunioyrtti, pelto-ohdake, maahumala, kaunokainen, nurmitädyke, poimulehti, isopukinjuuri, kaitavirna, papelorikko, pikkuhanhikki, peltotädyke, kevätkynsimö, syysmaitiainen, nurmirölli, kevätesikko, pikkuapila), kaurankuorileseet, auringonkukkauuterouhe, pellavauuterouhe, herdelmäpyre, porkkanapyre, vehnäleseet, rapsiuuterouhe.
Lisäaineita kg:a kohden:
A-vitamiini 10000 ky, D3-vitamiini 700 ky, E-vitamiini [all-rac-alfatokoferoliasetaatti] 60 mg, kupari (kupari(II)sulfaattipentahydraatti) 6 mg, jodi (kalsiumjodaattiheksahydraatti) 0,9 mg, rauta (rauta(II)sulfaattimonohydraatti) 50 mg, sinkki (sinkkioksidi) 60 mg, mangaani (mangaani(II)oksidi) 40 mg, seleeni (natriumseleniitti) 0,18 mg.

Ravintoainekoostumus
raakaproteiini13.0 %
raakakuitu21.0 %
raakatuhka8.5 %
kalsium0.6 %
fosfori0.4 %
natrium0.18 %
öljyt ja rasvat2.7 %
tärkkelys6.0 %

Bunny traum ruoassa huomioni kiinnitti heti se, että ravintosisällössä oltiin tosiaankin mainittu erittäin laajasti ja yksityiskohtaisesti sisältö, toisin kuin completessa ravintosisällössä ollaan lueteltu "heinäkasveja ja yrttejä" tyylisesti. Bunny traum ruoka sisältää yli 42:ta erilaista yrttiä, käsittelemättömiltä niityiltä. Etenkin siinä vaiheessa heräsi tunne, että tällaistahan pellettiä kanin pitäisikin syödä jokseenkin haluaa tavoitella mahdollisimman luonnollista pellettiä. Nojoo, onhan jokaisessa ruoassa aina jotain mistä valittaa, eikä Cuni complete mistään huonoimmasta päästä olekkaan! Tämän rinnalla en vain kuitenkaan enää tiennyt miksi syötin kaneilleni sitä, muuten kuin vanhasta tottumuksesta ja hinnan puolesta. Tämä Bunny traum merkki on nimittäin huomattavasti kalliimpaa kuin edellinen ruokamme (etenkin seniori versio) mutta pieneltä hinnalta sekin alkaisi varmasti tuntumaan,mikäli vain Romeon suolistotukokset saataisiin päätökseen, ajattelin silloin ja nyt. 

Viimeinen pisara completesta tuli täyteen, kun jouduin taistelemaan sen mukana tullutta ötökkä armeijaa vastaan! Niin, siitä en ole tainnutkaan vielä edes kertoa... Noina aikoina ikkunalaudallen (valoa kohti) alkoi kulkeutumaan pieniä rusehtavia, lentäviä kuoriaisia. Tapoin ja imuroinkin niitä ain a yksitellen, mutta eräänä kauniina talvipäivänä, kun erehdyin avaamaan ikkunani sieltä löytyi kokonainen yhdyskunta noita samaisia ötököitä. Mikä painajainen. Imuroin ja pesin paikkoja huolellisesti, mutta mikään ei tuntunut karkoittavan niitä. Pelkäsin jo, että tuholaiset (ulkonäön perusteella leipäkuoriaiset) olisivat tulleet heinän mukana, sillä siitä vasta ongelma olisi koitunut. Siis kuinka muka tarjota kaneille luomuheinää varmistumatta, ettei yksikään ötökkä pääsisi sen mukana pesiytymään sisätiloihin? Näin jo painajaisia heinän pakastamisesta.. Sellaisiin toimenpiteisiin olisi kamala ryhtyä. Prismasta ostin sitten Cooper nimistä myrkkyä jota siivouksen jälkeen suihkuttelin ikkunalaudalleni. kanit (ja myöhemmin minä) olimme tietysti evakossa huoneestani, vaikkei aine nyt mitään niiin vaarallista ollutkaan. Tutkin pitkään heiniä ja heinälaatikkoa jolloin huomasin, että kuoriaisia löytyi myös kanien heinälaatikon päältä ja sen viereisestä pellettien säilytyslaatikosta. Olin aivan varma, että heinistä ne ötökät tulevat ja kulkeutuvat vain muualle, mutta illan aikana useille kokeilla selvisi onneksi se todellinen pesäke, nimittäin Pelletit. Roskiin meni siis jäljellä olevat, vaikka tuskin nuo kaneille vaarallisia ovatkaan. Uusi pellettimerkki oli jo nimittäin saapunut tilauksena zooplussasta ja kanit olivat ehtineet siihen pikkuhiljaa totutella, niin että uskalsin vaihtaa nyt ruoan kokonaan, ilman pelkoa ripulista. 

Ja nyt palataankin siihen nykytilanteeseen. Ruoka on ollut testauksessa jo noin kuukauden verran, eikä ainakaan Romeolle ole tullut kertaakaan suolisto ongelmia massiivisesta karvanvaihdosta huolimatta, jes! :) Marley sai puolestaan ensimmäisen suolistotukoksensa jokunen aika sitten, mutta siitä selvittiin onneksi parafiinilla. En usko, että tapaus liittyi kuitenkaan ruokaan, mutta ajan kanssahan sen näkee.. Jos puolestaan nyt sillä neidillä alkaa tuo samainen rumba, pitää etisiä Marleylle paremmin sopivaa sapuskaa. 

Pelletit ovat yllättävän iskokoisia, joka antaa oikeasti hyvin töitä hampaille! Ruokinta suosituksessa sanottiin, että kanin kuppi tulee täyttää kun se tyhjenee, mutta ihan tälle linjalle en sentään lähtenyt. Pelletit ovat kuitenkin iso kokoisia, joten ihan tavalliseen nyrkkisääntöönkään (1rkl per kanin elokilo) tätä en lähtisi missään nimessä vertaamaan. Syy näkyy alemmassa kuvassa:
Paremminhan kävisi tuo annostelu kun laskisi aina "kolme pellettiä aamulla.." jne :D


Jos joku siis kysyy meiltä nykyään "kuinka paljon syötät kaneillesi pellettiä?" määrä saattaa kuulostaa suurelta, vaikkei oikesti ole. (ottaen tieysti kaniemme elintavat huomioon) Taas toisaalta, kun katsotaan pelletin ravintosisältöä niin siinähän on juurikin sellainen menu, että tuskin sen vapaaruokkimisestakaan olisi haittaa, paitsi jos kani jättää heinän vähemmälle osuudelle. Nämä kaikki siis vain omia tulkontojani, mutta saa toki olla erimieltä.

Ruoka on maistunut kaneillemme hyvin ja olen huomannut sen olevan noille melko täyttävääkin. Kanit eivät pysty hotkimaan ruokaa, sillä pelletit ovat niin isoja. Siitä syystä ne eivät jaksa syödä aamu annostaan kerralla, vaan vetelevät nappuloita pitkin päivää, silloin kun siltä tuntuu. Illan tullen kaikki pelletit ovat kuitenkin kadonneet ja puput ovat valmiita uuteen satsiin. Ihan jos kanin luonnollisia ruokarytmejäkin miettii niin onhan se omasta mielestäni kanin napsia ruokaa pitkin päivää, kuin kerralla hotkaista desilitra esim. kauraa. 

Jokainen voi tarkemmin tutkiskella ja vertailla ruokien sisältöä, mutta tähän merkkiin olen ollut itse erittäin tyytyväinen ja päivittelen tunnelmaa tästä uudesta ruoasta myös jatkossa. Romeolle tosiaan ostin pusiillisen myös tuota seniori ruokaa, joka on sisällöltään hieman erilainen kuin Basic. Isona boonuksena kuitenkin se, että pelletit oltiin muotoiltu hieman pienemmiksi ja sopivammiksi vanhus kanin purtavaksi. Senior ruoasta teen Romeolle jokatoinen ilta puuro seoksen, jonne laitan lisäksi myös pellavan siemeniä ja kauraa.

 Senior.                                                                              Basic

Bunny traum merkki (jota saa muunmuassa myös zooplussasta) on tietääkseni myös ainoa merkki joka valmistaa ruokaa räätälöitynä nuorille, "kasvaville", vanhoille, hammasvikasille ja ulkokaneille ruokaa. Lisäksi mukaan mahtuu myös "herbs" selostuksen mukaan "maukkaampi" vaihtoehto, kenties nirsoille tai vaihtelua kaipaaville kaneille. Vaikkei sinulla olisi tarvetta vaihtaa kaniesi ruokintaa, voin suositella kuitenkin ostmamaan näitä pellettejä myös herkuiksi, ainakin kokeiluun :)!

Tätä postausta ei olla tehty yhteistyössä.5 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihan kivalta :) Olen itse yrittänyt etsiä kanille mahdollisimman hyvän ruuan.
  Käythän kurkkaamassa?
  http://bunnyatmosphere.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Mukava postaus jälleen kerran, oli kiva lukea :)!
  Mielestäni Bunnylla on parhaat tai ainakin parhaimpiin kuuluvat ruuat kaneille. Meillä on syöty jo pitkään Bunny Traum Herbs -pellettiä muiden pellettien ohella, ja se on osoittautunut tavallista basic-vaihtoehtoa maukkaammaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kiva, kun viitsit kommentoida oman kokemuksenne! Olen myös tämän pelletin kanssa nykyään todellinen ystävä!

   Poista
 3. Saako tuota pellettiä ihan eläinkaupoista vai pitääkö tilata? Siis tuo mikä teillä on nyt käytössä :) mun kani on syönyt aina hobby plussaa nii vois olla kivaa vaihtelua :) vaikka vain herkkuina tai sekoitettuna

  VastaaPoista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.