Sivut

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Naksutinkoulutus osa 2 -- Naksuttimeen ehdollistaminen

Varmaan ikäisyys sitten aloitin tämän postaussarjan, mutta mutta... Nyt kuitenkin jatketaan siitä mihin jäimme! Mikäli olet täysin uusi tämän asian ja välineistön kanssa, suosittelen sinua lukaisemaan sarjamme ensimmäisen postauksen, jossa kerrotaan hieman tarvittavasta tarvikkeista.


Naksutin koulutus toimii melkein minkä tahansa eläinlajin kanssa. Koirilla, kissoilla ja rotilla sitä tunnutaan toteuttavan eniten, mutta mukaan mahtuu myös eksoottisia ja eläintarhan eläimiä. Koulutuksen ensiaskel on varsin helppo, sillä tavoitteena on eläimen ehdollistaminen ääneen niin, että ääni on yhtä kuin palkka. Tarkemmin sanottuna: Ännestä seuraa palkka ja parhaiten palkkana jokaiselle eläimelle toimii varmastikkin ruoka. Pienet herrkkupalat. Naksutinkoulutus on positiiviseen vahvistamiseen perustuvaa koulutusta. Kun eläin osaa naksun, sen kanssa voi alkaa harjoittelemaan temppuja. Harjoittelu toimii niin, että eläimen pitää itse tarjota jotain tiettyä käytöstä, toki sitä voidaan käytökseen yrittää houkutella, mutta eläin toteuttaa sen kuitenkin itsenäisesti, eikä näin ollen "oikeappisesti" esimerkiksi koiran takapuolta paineta maahan istumiskäytöksen toivossa, vaan koira voidaan houkutella namilla asentoon, jonka jälkeen sen haluttu käytös merkataan naksulla. Sen jälkeen koira jo odottaa palkan saapumista. Ihminen siis vahvistaa oikealla hetkellä mitä haluaa eläimen tekevän. Siitä sitä sitten lähdetään vahvistamaan ja kehittämään. Kuten aikaisemmin jo totesin: koulutuksessa eläin joutuu itse miettimään miten saisi kuulla naksuttimen äänen (miten saisi palkan).  Siksi naksutinkouluts onkin usein eläintän toidella aktivoivaa ja väsyttävää puuhaa!

Aloittaminen on siis erittäin helppoa. Otetaan eläin (tässätapauksessa kani), namit ja naksutin rauhalliseen ja pupun mielestä tylsään treeni ympäristöön. Kun kani on täysin keskittynyt sinuun ja nameihin alat toteuttamaan naksautus - nami kaavaa. Ensin naksautat siis naksutinta, jonka jälkeen syötät kanille herkullisen makupalan. Toistat tätä monta kertaa peräkkäin. Varmistaaksesi, että eläin yhdistää naksautuksen makupalaan, (eikä esimerkiksi kätesi liikkeeseen), syötä nameja eri kädestä, eri puolilta, maasta, ilmasta ja eri suunnista. (jokaisella kerralla ei kuitenkaan tarvitse eri suunnista huituoa.. ;)) Varmistukseksi voit viedä kätesi kanin kuonon eteen, pitää sitä siinä muutaman sekunnin ja luovuttaa namin vasta kun naksautat. Näinkin kani huomaa, ettei nami ole yhteydessä käden liikkeeseen, vaan namin saa aina äänen jälkeen. Sama periaate toimii myöskin maasta syötettynä. Laske muutama namipala lattialle ja naksauta naksutinta juuri ennen kuin kanisi hotkaisee ne. 

Seuraavana esimerkkivideo naksutinkoulutuksen aloittamisesta, eli kanin ehdollistamisesta naksuttimen ääneen. Videossa pääsi esiintymään kaksi kaniani, sillä teidänkin on varmasti hyvä nähdä kuinka eritavalla eri luonteiset kanit toimivat. Romeo on todella tuttu naksuttimen ja temppujen kanssa, joten videolla se yritti innokkaasti tarjota jo osaamiaan käytöksiä(muunmuassa kaiva/kutita temppua), nopeuttaakseen namin saamista. Marleykin ymmärtää jo idean, mutta osaa käyttäytyä hieman rauhallisemmin ja välinpitämättömämmin. (Tällä kertaa sitä ei kamalasti edes kiinnostanut) Yritin saada videolle, noita edellämainittuja tapoja ehdollistaa kani naksuttimeen, eli niin, että kaikki ei olisi tapahtunut suoraa kädestä syöttämällä. Jos harjoittelet kanisi kanssa tätä ensimmäistä kertaa, nameja kannattaa syöttää nopeammin ja enemmän, ilman suurempia ihmettelytaukoja. Youtubesta löytyy vielä lisää aiheeseen liittyviä videoita hakusanalla `naksuttimeen ehdollistaminen´ jos joku jäi vielä miettimään tuon ehdollistamisen toteutusta.. :)


Videolla huomaatte, että kahden kanin kanssa samanaikainen harjoittelu ei siis onnitu, sillä silloin molemmat kanit tulisi palkata heti naksautuksen jälkeen. Namien tulee olla myöskin todella pieniä, jotta kani saa syötyä ne nopeasti.. Meillä käytössä oli porkkananpalasia, joihin kului aivan liian pitkä aika, mikäli kanit olisivat olleet ensikertalaisia.

Kanistasi riippuen tällaisia harjoituskertoja toistetaan useita kertoja. Yhden harjoituskerran aika on noin 1-3 minuuttia, riippuen kanin keskittymiskyvystä ja motivaatiosta. Huomioithan lyhyen harjoituskerran lisäksi myös sen, että herkkujen tulee olla todella motivoivia. Joka päivä ei myöskään kannata harjoitella, ettei kanin into ala hiipumaan, tai vyötärö kasvamaan.. Harjoitusten tulisi mielellään aina loppua ennen kuin eläin on kyllästynyt, masu täynä herkkuja, kävelemässä pois. Jos siis näet minkäänlaisia merkkejä tylsistymisestä, lopeta harjoittelu viimeisen hyvän naksautuksen jälkeen. 
Näihin vanhoihin kesäkuviin ei vain voi kyllästyä :3

Kun kani on yhdistänyt asian niin, että naksautuksesta seuraa palkkio, sen kanssa voi alkaa harjoittelemaan muita, ensin helppoja temppuja. Niissäkin on muistettava sama periaate. Eli lyhyet ja ytimekkäät harjoittelukerrat ja naksautuksen jälkeen aina palkka. Mistä sitten tietää onko kani ymmärtänyt idean? Asettaudu kanin lähelle naksauttimen ja namin kera. (kuitenkin niin, että kani  ei tiedä sinulla olevan herkkuja takataskussa). Kun kani puuhaa muuta esim. hastelee maata vierelläsi naksauta naksutinta ja katso reagoiko kanisi. Jos kani nostaa päätään ja etsii sinulta namia, olette onnistuneet. Jos kanisi on kuitenkin epävarma, tai ei kiinnitä siihen huomiota, jatkakaa harjoittelua kunnes näin tapahtuu. 

Varoituksen sana. Jotkin kanit saattavat pelästyä naksutinta. Älä siis koskaan naksauttele aran kanin korvan juurella. Osta herkemmälle kanille mahdollisimman selkeä, mutta mieto clikkeri. (niistä oli  muistaakseni puhetta ensimmäisessä osiossa). Jos kuitenkin omistat jo kova-äänisen naksun voi sen ääntä kokeilla pehmentää naksauttamalla sitä esim. lapasen sisällä. Jotkut neuvovat myöskin teippaamaan maalarinteipillä, mutta itse en ole saanut siitä mitään irti..
Useimmat naksutinta aluksi aristelleet kanit oppivat kuitenkin nopeasti, ettei ääntä kannata todellakaan pelätä, vain päinvastoin sitä tulee tavoitella!  Harjoittelun tulisi olla aina hauskaa ja innostavaa, älä siis koskaan rankaise eläintä tai harjoittele pakolla, mikäli eläin ei ole kyllin kiinnostunut juuri sillä hetkellä.Nytpä sain purkitettua tämän toisenkin osion! Kolmannessa harjoittelemme (ja demostroimme) kosketuskepin idean ja sen lisäksi varmaan jonkin yksinkertaisen tempun harjoittelun. Mukavia treenikertoja kaikille tasapuolisesti! :)


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.