Sivut

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Mistä tiedät, että meidän pupujen kuuluisi syödä tätä pellettiä?

Kani on herbivori, eli kasvisyöjä, jonka pääravintona toimii heinä sekä raikas vesi. Kanin oikeanlaisesta ruokinnasta löytyy nykyään jo senverran paljon tietoa, että kaikkihan nyt sen tietävät ( tai ainakin kaikki kani-ihmiset, toivottavasti). Sähköpostiani lukiessa törmään usein samaan tai vähintääkin samankaltaiseen kysymykseen, mihin moni uusi kanihrrastaja toivoisi kokeneemman (tässä tapauksessa kauemmin kanin omanneen henkilön) kertovan mikä ruoka (peletti) olisi juuri heidän kanille/kaneille paras. Usein samassa kommentisa ollaan udeltu myöskin mitä meidän kanimme mahtavat syödä ja kuinka paljon, mutta siihen en nyt tälläkertaa sen tarkemmin uppoudu.

"Mikä on paras pelletti?" kysymykseen en mielelläni ole koskaan antanut suoria vastauksia. Voin toki kertoa, että kanien ruoasta tulisi suositellusti olla: n. 20-28% kuituja, 12-14% proteiineja sekä vain 1-2% rasvoja. (Tämä koskee siis aikuisia perusterveitä kaneja, esimerkiksi kantaville kaneille suositukset ovat hieman erilaiset jne.). Voin myös kertoa mitä pellettejä itse suosittelen ja niin olen usein tehnytkin. Näiden lisäksi saatan myöskin mainita, ettei kani ole siemensyöjä, jonka takia jyrsijöille myytävien siemensekoitusten ei tulisi kuulua missään vaiheessa kanin ruokavalioon, jos sen mainitsemiseen erikseen tuntuu olevan tarvetta. 

Mielestäni tällaiseen kysymykseen ei voi olla oikein/väärin tyyppistä vastausta, vaan asiaa on katsottava monelta eri kantilta. Senpä takia on useampia "oikeita" vastauksia, eikä muiden ole aina helppo sanoa mikä juuri sinun kanillesi on parhaaksi.

Valitessa perusterveelle pupulle pellettiä osaat jo varmasti kiertää jyrsijöiden siemensekoitusten yli. Sen jälkeen suosittelenkin kiinnittämään erityistä huomiota ravintosisältöön ja tuoteselosteeseen. Mikäli pelletti pysyy suhteellisen hyvin suositusten sisällä sitä voi mielestäni harkita kanin tulevaksi ruoaksi. Vastaankin yleensä kysymyksiin kysymyksillä ja yritän saada uudet kaninomistajat miettimään: Minkä rotuisia, kokoisia, ikäisiä ja painoisia kanit ovat, kuinka paljon heidän kanit kuluttavat energiaa (saavatko kani erityisen paljon liikuntaan), harrastaako kani esimerkiksi estehyppyä, onko taloudessa yksi vaiko useampi kani, Ovatko kanit nirsoja, syövätkö ne tarpeeksi heinää, Asuvatko kanit ulko-kanilassa vai siällä, mitä ruokaa kanit ovat aikaisemmin syöneet ja onko sillä ollut jotain erityistä vaikutusta, ja niin edelleen. Suosittelen myöskin lämpimästi kuuntelemaan muiden ihmisen kokemuksia eri pellettimerkeistä, silloin saa usein paremman kuvan millaisilla kaniella kyseinen ruoka on toiminut parhaiten. Pienet omistajan "murheetkin" yleensä vaikuttavat kanin ruokaan. Esimerkiksi kokonaisen kani-armeijan omaava henkilö ei välttämättä halua ostaa kaikista kallenta merkkiä, kun jokin halvempikin ruoka saattaa  "toimia" lähestulkoon yhtä hyvin. Ja onhan se ihan ymmärrettävää, kunhan ei mene helpoimman kautta ja osta kaneille markettisapuskaa, joka poikkeaa laadussaan todella paljon, verrattuna muihin pellettimerkkeihin. (En ole varma voiko markettien kani/jyrsijä pellettejä edes kutsua kanien huonoksi ruuaksi, mutta kaipa sekin on mielipidekysymys).

Joten mikä pelletti passaa teidän poppoollenne parhaiten? En tiedä, mutta ehkäpä saat sen selvitettyä kokeilujen ja postauksessa olevien kysymysten avulla. Tässä lista kuitenkin niistä mitä me voisimme suosittella: Huomaathan kuitenkin, että listallemme pääsisi melkein kaikki kanien pelletiti, jotka pysyvät mielestäni kohtuullissen hyvin suositusten sisällä. En siis todellakaan ole kokeillut kaikkia pellettejä itse, enkä osaa kertoa niistä hyvin sen tarkemmin, näin ollen listakaan ei ole paremmuusjärjestyksessä. Oxbow:                                                                                                                             Oxbow Adult Rabbit - vitaminoitu runsaskuituinen pelletti aikuiselle kanille. 
Runsaskuituinen, timoteipohjainen pelletti aikuiselle kanille. Pelletissä on otettu huomioon kanin luontainen ravinnontarve. Se sisältää reilusti kuitua ja tasapainoisesti kanin tarvitsemia ravintoaineita. Oxbow aikuisen kanin pelletti sopii aikuiselle kanille päivittäiseen ruokintaan laadukkaan kuivan heinän kanssa tasapainottamaan heinäerien välisiä ravinne-eroja.

Ravintosisältö:
Kuidut min 25%
Kuidut max 28%
Proteiini min 14%
Rasva 1,50%
Kalsium min 0,35%


Tästä ruoasta olen kuullut paljon hyvää.  Monet pitävät sitä  jopa parhaimpana mahdollisena pellettinä kaneille, ruoan ravintosisällön puolesta.  Meidän pupumme ovat syöneet tätä ruokaa satunnaisesti lisänä, mutteivät pidä siitä yhtäpaljon kuin muista kokeilluista merkeistä. Huonopuoli ruoassa on sen hinta (kallis verrattuna muihin) ja se, että sitä tuotetaan Amerikassa (ekologisuus).  En myöskään voinut olla kiinnittämättä huomiota pussin tuoteselosteessa olleeseen kohtaan jossa luki: "Ei aktiivisille kaneille"... .

Versel laga cuni complete
Ruoka on maistuva ja helposti sulava pelletti täysravinto kaneille. Pitkät, jauhamattomat kuidut, joissa on runsaasti silikaatteja, antavat paljon tekemistä hampaille ja kuluttavat niitä, mikä on välttämätöntä kaneille. Puristamismenetelmän ansiosta tuotteeseen on saatu lisättyä palasia tuoreista vihanneksista. Koska ruoka sisältää vähintään 10% tuoreita vihanneksia, kanit syövät sitä mielellään ja saavat samalla paljon tärkeitä vitamiineja. Matala energiapitoisuus, matala tärkkelyspitoisuus ja korkea kuitupitoisuus ovat ihanteellinen perusta helposti sulavalle, tasapainoiselle ravinnolle. Näin kani pysyy ihannepainossaan. Lisätyt prebiootit - frukto-oligosakkaridit (FOS) ja mannaanioligosakkaridit (MOS) - auttavat piennisäkkäitä ylläpitämään tervettä suolistobakteerikantaa, jotta ruoansulatus toimii ongelmitta.
kuitu 20 %, proteiini 15 %, rasva 3 %, kalsium 0.9 %

Tässä ruoassa on selostettu mielestäni hyvin mitä se sisältää (Kaikia tietojen en edes jaksa kirjoittaa), vaikka tekstiä onkin ehkä hieman liiasti ja liioitellusti. Kuvauksen mukaisesti tämä ruoka minun kokemuksen mukaan sulaa kanien suolistossa hyvin ja nopeasti (kaneille ei tule isommastakaan määrästä helposti ähkyn tunnetta jonka takia ne jättäisivät heinän syönnin vähemmälle). Ruoka tuntuu myöskin maistuvan monille jänöjusseille paremmin kuin hyvin.  Joidenkin mielestä kys. pelletti on kaneille liian rasvapitoista, mutta meille se ei ole koskaan tuottanut ongelmia. Meidän kanimme tosin liikkuvatkin todella paljon.. Tässä pelletissä usein ylistetään sitä miten se edistää kanien suoliston toimintaa ja suolistotukoksien syntymistä, mutta en koe, että se olisi Romeon suolistotukoksia juurikaan vähentänyt. Se saattaa kuitenkin johtua siitä, että Romeo on "poikkeus", sillä olen kuullut muiden kanien omistajien kertoneen sen pitävän paikkaansa ja sanoneen, että kanin suolisto on ruoan myötä alkanut toimimaan aikaisempaa paremmin. Pelletistä on jokunen aika sitten tullut myöskin eläinlääkäreiden suosittelemaa (vaikkei se aina mitään kerrokkaan).


Genesis Timothy

Timotei -kaninruoka on suunniteltu erityisesti täysikasvuisille kaneille.
Valmistusaineet: Timotei-heinä, vehnä, sinimailainen, ohra, soijajauho, sikuri-inuliiniuute, soijaöljy, (jossa hapettumisenestoaineina rosmariiniuute, E-vitamiini ja sitruunahappo), DL-metioniini, panimohiiva, manno-oligosakkarideja, lysiini, treoniini, yukkauute, 14 vitamiinia, 10 mineraalia.


Rasva 2.5%
Kuitu 18%

kalsium 0.8%
valkuainen 15%

Genesis ruoka on monien kanikasvattajien syöttämä pelletti. Markkinoilla on hieman erilaisia genesis ruokia kaneille, joissa kussakin on hivenen erilainen sisältö. 
Kun puhutaan genesis ruoasta, monilla ei nouse juurikaan vastarintaa tai sen suurempaa kannatusta tälle pelletille ja itsekkin suhtaudun tähän ruokaan hyvin neutraalisti. Meidän pupujusseille olen tätä silloin tällöin pussillisen ostanut, herkuiksi ja ihan hyvin nuo niitä ovat popsineetkin. Tämä ruoka on monelle harrastajalle varmasti hyvin tuttu ja turvallinen vaihtoehto. 


Rr- Rabbit Royal

CHUDLEYS RABBIT ROYALE on suosittu rehusekoitus kaneille. Sisältää heinää, yrttejä ja kasviksia pelletöitynä sekä myslinä. Rehu on suunniteltu tukemaan pitkää, tervettä ja aktiivista kaninelämää. Koska kaneilla on taipumusta valikoida ravinnostaan maittavimmat osat, on tärkeää ruokkia kania rehun lisäksi myös pitkäkuituisella, hyvälaatuisella heinällä. Ainesosat: heinä, vehnä, kaura, kauralese, ohra, maissi, alfalfa, vehnälese, soijapapu, yrttejä (kehäkukka, minttu, nokkonen), porkkana, glukoosi, olki, soijaöljy, hedelmiä Säkkikoko 15 kg.

Kuituja 14%
rasva 2,5%
proteiineja 12%

Tämäkin ruoka on kuulemani mukaan ihan hyvää sapuskaa pupuille, jos asut agrimarketin lähellä (sillä saatavuus on vähäistä). Netistäkin oli vaikea kaivaa tämän ruoan tietoja esille..  Omille kaneilleni en tätä ruokaa ehkä kuitenkaan ihan ensimmäisenä lähtisi syöttämään sillä sen sisällössä on muutamia seikkoja, jotka eivät minua miellytä (esim maissi). Voisin kuitenkin kuvitella tämän ruoan maistuvan ja toimivan joillekkin kaneille hyvin. 
Burgess Excel Rabbit Adult

Burgess Excel Rabbit Adult

proteiini 13 %, 
öljyt ja rasvat 3 %, 
raakakuitu 19 %

Laadukas, maittava täydennysravinto kaneille kätevässä pellettimuodossa, joka varmistaa että kani syö kaikkia ruoka-aineita eikä valitse parhaita päältä. Ravitsevaan ja kuitupitoiseen kaninruokaan on lisätty houkuttelevaa minttua ja tärkeitä vitamiineja mineraaleja. Luonnolliset antioksidantit vahvistavat immuunipuolustusta. 

Ilman sen suurempaa kokemusta tai kommenttia, voisin suositelle, ainakin kuulemani ja ravintosisällön perusteella. 


Supreme Science Selective

Science Selective on puristettu täysravinto estämään valikoivaa ruokailua, joten se sopii ihanteellisesti nirsoille ruokailijoille tai toipilaille. Se sisältää luomusammalta, joka toimii prebioottisesti vahvistaen kanin vastustuskykyä ja edistää sen tervettä ruoansulatusta. Prebiootit myös pitävät kanin suoliston bakteeriflooran tasapainossa ja terveenä. 
Science Selective sopii myös sairaille tai toipuville eläimille. Se mahdollistaa pehmeän siirtymisen takaisin kovan ruoan kuluttamiseen ilman ruoansulatuksellisia häiriöitä.

raakaproteiini 14% 
raakakuitu 24%
raakaöljyt ja -rasvat 4,0%

Tätä ruokaa en enää varsinaisesti muiden joukossa olevien merkkien mukaisesti  suosittele, mutta laitetaan se nyt kuitenkin saman letkan jatkeeksi, kun siihen satuin zooplussan sivuilla törmäämään.. 
Tämä on tietääkseni hieman uudempi ruoka, jonka esiintyvyys on varmaan siksikin vähäisempää. Pelletti on eläinlääkäreiden suosittelemaa ja voisin kuvitella syöttäväni kaneilleni tätä satunnaisesti herkkuina. Monet harrastajat tulevat varmaankin kiertämään tämän ruoan sen rasvapitoisuuden takia. Positiivisena yllätyksenä minunmielestäni tuli kuitenkin se, että ruoan sanotaan sopivan esimerkiksi toipilaille. Siinä voisi siis olla hyviä aineksia pellettipuuroon, kun kani sairastaa. Pitäisiköhän tilata yksi pussi varastoon? :D Juu, kaikkea ei kannata uskoa, tiedetään.. Vielä tähän loppuun laitan yhden pellettimerkin jota en missään nimessä suosittelisi kaneille:

product imageBest firend menu pelletti
kuituja 7%
proteiineja 13,5%
rasvaa 9%

Halusin välttämättä ottaa tämän "pelletin" esille, sillä monet ihmiset jotka ovat aikaisemmin syöttäneet kaneilleen marketeista saatavia siemensekoituksia vaihtavat näihin marketeissa myytäviin kanien/jyrsijöiden ruokaan kultuaan, että kaneille pitäisi mielummin syöttää pellettejä. Jos kuitenkin vilkaisemme prosenttilukuja huomaamme heti, ettei ruoka oikeasti ole soveliasta kaneille vähäisen kuitupitoisuuden, korkean rasvaprosentin ja ties minkä muun asian takia. En siis suosittele syötettäväksi, mutta on kuitenkin hienoa jos joku on osaanut vaihtaa kanin ruoan siemensekoituksesta edes tähän, kun on luullut "pelletin kuin pelletin kelpaavan". 


Tässä oli monenmoista esimerkkisapuskaa ja toivon että postaukseni oli teille (etenkin kysyneille) tarpeeksi selkeä ja saitte siitä irti sen mitä halusittekin. Toivottavasti edes jotkut jaksoivat kahlata tänne viimeiselle riville asti, vaikka ymmärrän paremmin kuin hyvin jos ette jokaisen merkin tuoteselosteita lukeneet :D.9 kommenttia:

 1. Todella kiva postaus, kun pitäisi tuo kanin ruokakin vaihtaa. Olen nyt ihan vaan kokeeksi syöyttänyt kauran ja Supreme Science Selectiven sekoitusta ja etsiiskelen ruokaa joka nyt jöisi pysyvästi kanin ruoaksi. tästä postauksesta oli paljon apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että pystyin olemaan avuksi, kiitos paljon kommentistasi ja onnea ruuan etsintään! :)

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus ja asia tekstiä! Pidin tästä ruokapostauksesta, jatka samaan malliin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Reetta! Mukavaa, että tykkäsit.

   Poista
 3. Kiitoksia, mukavasta postauksesta. Voitettiin viikonloppuna tuollainen selective pussi näyttelystä, täytynee syöttää se meijän papparaiselle, joka on päässyt vähän kuihtumaan ja ehkä muillekin voisi maistua herkkuina aina silloin tällöin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi!! Terveisiä papparaisillenne :)

   Poista
 4. Minä syötän burgess exceliä ja vanhimmalle (11) annan genesis alfalfaa, olen todennut toimivaksi tälle kanille, vaikka tiedän hyvinkin rasvan määrän. Olen antanut myös tuota completea, mutta vaihdoin hinnantakia. Selectivea olen kokeillut kerran juurikin toipilaalle kanille, mutta eipä se oikein auttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniih, niin se vain on, että eri pelletit sopii toisille paremmin kuin toiset. Kiitos kommentistasi Ida! :)

   Poista
 5. kiva ja hyvin mielenkiintoinen postaus

  VastaaPoista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.