perjantai 17. heinäkuuta 2015

Kanit koirina?

"Nukkuvatko kanit kanssani samassa sängyssä?" Tämä on yksi yleinen kysymys mikä tuntuu nousevan aina silloin tällöin uudestaan ja uudestaan esille. Ihmiset eivät oikein tunnu uskovan tätä tai se kuulostaa jotenkin epänormaalilta. Myönnettäkööt, että noin viisi vuotta sitten (ennen omaa kaniani) olisin reagoinut juurikin samalla tavalla, pyöreillä silmillä ja suu raollaan hämmästyksestä, "siis oikeastikko, nukut kanisi kanssa?" 
Nykyään on täysin normaalia, että koirat ja kissat makaavat omistajiensa jaloissa ja jotkut, ehkäpä yli puolet niistä otetaan sängylle nukkumaan. Myös minä olen nukkunut koiran tai kahdenkin kanssa samassa söngyssä, vaikken itse koiraa omistakkaan. Miksei sitten kanin kanssa? 

Mitä koirat ja kissat saavat nukkumisesta omistajiensa lämmössä? Mukavan alustan, vähän rapsutuksia ja seuraa. Niin myös meidän kanit (romeosta puhun nyt enimmäkseen) tuntevat nuo tuntemukset ja osaavat niistä nauttia. 

Miksi joo ja miksi ei?

Omasta mielestäni kanien olisi hyvä "nukkua" omistajiensa vieressä jos niin vain on suinkin mahdollista, sillä se tuo läheisyyttä ja luo luottamusta molempiin suuntiin. Se on myös varmasti kanin terveydellekkin suositeltavaa, sillä miettikääs: kani joka on öisin vapaana häkistään, on varmaan myös iltaisin, aamuisin ja miksei jopa päivisinkin vapaana, viettämässä aikaansa, vähintäänkin sitten siinä yhdessä huoneessa. Enhän minä mene nukkumaan niin että sammutan valot, avaan kanien häkin ja painun peiton alle. Ehei, vaan kyllä sitä illall tulee aina hääräiltyä puhelimen, tietokoneen, kalenterin ja naamanpesu-aineiden kanssa, ennen kuin oikeasti menee nukkumaan. 
Meidän kanit asuvat siis samassa huoneessa kanssani, mutta silloin kun ne eivät voineet olla 24/7 vapaana siinä kyseisessä tilassa, ne pääsivät kuitenkin illalla, varhain ulos jo siinä vaiheessa kun olin "menossa" nukkumaan. 

"Eivätkö kanisi sitten kolistele öisin? Meidän puppe kolistelisi aivan varmasti, niinkuin se nytkin tekee".  Tällaisiakin kommentteja saan usein, kertoessani hieman meidän kanien ja minun elämäntyylistä. Oletteko koskaan miettineet miksi puput kolistelevat kaltereita? Aivan. Kanit haluaisivat ulos tai saada tekemistä, entä jos häkki onkin auki, mitä ne silloin kolistelisivat? Eivät juuri mitään. Tietysti iltatoimiini kuuluu siirtää kaikki pahvilaatiot ja "helinä" virikkeet sivummalle yön ajaksi, jotteivat puput innostu niitä nakertelemaan, mutta tuon "suuren" vaivan jälkeen ei ole valittamista ainakaan metelistä. Tietysti herkkäunisemmat voisivat havahtua kanin askeliin laminaatilla, mutta sekin asia on korjattavissa matoilla. Mattoja on muutenkin suotava käyttää jos kanit hyppivät sängyltä alas. Väittäisin kuitenkin, että myös "herkkäuniset" ihmiset jotka ovat nukkuneet kanin kanssa samassa huoneessa (pupu häkissä) ovat varmasti tottuneet jonkinlaiseen pieneen meteliin.  

Kun kanit ovat yöllä vapaana ne saavat valita nukkumapaikkansa itse. Näin ne voivat huoletta nukkua vaikkapa sängyn alla joka on niiden mielestä huoneen turvallisin kohta. Tai sitten kuumina kesä-öinä kanit voivat hakeutua viileälle lattialle ja varjoon, jota ne eivät välttämättä häkistä löytäisi. 


No kaikille tämä järjestely ei kuitenkaan suinkaan sovi, vaikka uskon monen ihmisen vain toteavan niin, ennemmin kuin he näkisivät pientä vaivaa ja totuttelua edes kokeellakseen asiaa.. 

Turvallisuus riski on tietysti aina huomioitava. Jos kyseessä on kookas unissaan pyörivä ihminen kannattaa miettiä kahdesti ennenkuin päästää sen rakkaan hermeliinin vapaaksi. Vaikka itse oletankin, että kanini osaavat väistää minua, en silti laskisi sen varaan (paitsi kun itse tiedän etten ole unissakierijä/läpsijä/puhuja). 

Jotkin kanit saattavat myös tehdä sellaisia yötuhoja, joita ei kanin armoilta voikkaan suojata: esimerkiksi tapetin repiminen, sängyn järsiminen tai vaikkapa matolle ja muualle huoneeseen merkkailu. 
Jos kani on oikeasti noin mahdoton, ymmärrän kyllä, että yöllä vapaana pitäminen ilman valvovaa silmää, ei ehkä kannatakkaan. (Ja tässä kohtaa puhun nimenomaan kaneista jotka tuhoavat asioista, joita ei voi suojata, ainakaan helposti). Jos kanilla on myöskin tapana yrittää hyppiä esimerkiksi pöydille se saattaa loukata itsensä jos lattia on liukas. Näitäkään "ninja" kaneja ei aina kannata rellestyttää omassa huoneessa. 

Monet nyt varmasti ajattelevat tuon edellisen kappaleen olevan "niin totta" ja kuinka juuri heidän oma "tuholainen" tekisi kaikkea niin katastrofaalista, ettei sen kanssa nukkuminen onnistuisi. Minun on kuitenkin vielä kysyttävä, että oletteko nyt aivan varmoja?  Minäkin luulin Marleyn ("yli-aktiivisen") ninja kaninni tuhoavan paikkoja ja papanoivan kaikkialle, metelöinnistä puhumattakaan. Vaan mitenkäs kävikään?  Marley osaakin olla todella kiltisti yöllä; Se ei metelöi tai papanoi/pissaa vääriin paikkoihin ollenkaan. Marley on myöskin kaneistani se joka ei tule sänkyyn, paitsi silloin tällöin "läpikulkumatkailijana". Sille nimittäin riittää viileä lattia ja suojaa antava "katos" ollakseen hiljainen ja tyytyväinen öisin. 


Minusta kanien kanssa nukkuminen on mahtavaa, vaikka aluksi Romeokin välillä merkkaili sänkyyni (muutama vuosi sitten). Olen kuitenkin erittäin onnellinen etten lopettanut kanien (tai silloin kanin) vapaana pitämistä öisin siihen. Koko ideahan lähti alunperin siitä kun Romeo tuli sängylleni aina iltaisin vierailemaan, esimerkiksi kun olin koneella. Siihen se kani sitten jäikin lötkötämään ja siitä tuli sille oikein tapakin-- iltaisin sängylle rapsutettavaksi. Jossain vaiheessa minua vain rupesi säälittämään sen telkeminen yöksi häkkiin, vaikka se tilava olikin. Sielä se silti vain istui, hiljaa kalteria tuijottaen (koska sille oltiin opetettu ettei niitä saa nakerrella). Sen näkeminen sielä yksin oli niin musertavaa että muokkasin huoneestani kovalla vaivalla kaniturvallisen, jonka jälkeen Romeolla oli mahdollisuus olla yöt ulkona (lukuun ottamatta aidattua sänkyäni). Tietysti Romeo oli iloinen saadessaan juosta enemmän häkin ulkopuolella mutta yllätyin täysin, kun se osoittikin haluavansa sängylle nukkumáan. Pikkuhiljaa Romeo vietti illat, myöhemmät illat ja sitten lopuksi kaikki yönsä sängylläni köllöttäen. Koskaan tuo kanihan ei siis koko yötä sängylläni nuku, sillä kuumuus ajaa sen pois. Siksi "kanin kanssa nukkuminen" ei tarkoitakkaan sitä, että oltaisiin kylki kylkeä vasten kiinni toisissamme läpi yön, niinkuin joidenkin muiden elukoiden kanssa.

Mielestäni kanien pitäisi asua asunnossa samankaltaisesti kuin koirien, vapaana. "kanit tuhoaa" ei ole mielestäni täysin pätevä syy niiden häkittämiseen. Puput oppivat helposti "elämään koirina" asunnossa ja niin niistä saa parhaimpia ystäviäkin. Ne tulevat viereen ja menevät milloin haluavat, mutta pää-asiassa ne pääsevät luoksesi kerjäämään huomiota/herkkuja tai mitälie, kun ovat vapaana. 

Minun lempi vuorokauden aika on aamu. Aamu ehkäpä siksi, että näen herätessäni heti ensimmäisenä Romeon pörröisen kuonon. Kanit ovat tottuneet minun rytiiminikin ja antavat tämän myötä minulle voittamattoman lahjan: herätyksen. Romeo tulee aamulla (puoli seitsämän aikoihin) vierelleni nukkumaan. Minä tietysti havahdun asiaan, koska olen itsekkin tottunut heräämään 6-7 aikoihin, enkä enää silloin nuku syvää unta. Sen jälkeen Romeo nauttii noin 20minuuttia rapsutuksistani. Kun rapsutukset loppuu se alkaa nuolemaan usein kättäni, jos tähän ei reagoi se tietää siirtyä kasvoihin. Samoihin aikoihin marley vetää pientä rallia huoneessani ja hyppää aina hetkeksi sängylleni tarkistamaan, olemmeko Romeon kanssa hereillä. Jos en vieläkään jaksa nousta Marley menee ovelleni ja kaivaa sitä (näin se osoittaa haluavansa ulos). Laittaessani jalkani maahan, molemmat kanit hyppäävät sängyltäni alas (tai juoksevat luokseni) niin, että meinaan useasti kompastua. Sitten ne saavat aamuruokansa, jonka jälkeen minä jatkan omia aamutoimiani. -Maailman ihanin herätys, eikö? 


Useasti, kun meille tulee yökyläilijöitä he saavat nukkua minun sängyssäni ja minä nukun lattialla kanien kanssa. Näin puput "hyökkäävät" illalla ja aamulla minun kimppuuni, eivätkä hypi sängylleni vieraiden luo. 

Poikkeuksena haluan jakaa viime viikolla tapahtuneen yökyläily erikoisuuden. Ystäväni (jonka olen tuntenut koko lapsuuteni) tuli meille jälleen yöksi saapuessaan Amerikasta. Minä menin perinteisesti lattialle ja hän sängylleni. Koska kyseessä oli kaneillekkin tuttu henkilö, Romeo ei vierastanut tätä ihmistä ollenkaan. Aamulla Romeo tuli herättämään minut (kuten normaalistikkin naamaa nuolemalla). Valvomisesta johtuen olin kuitenkin päättänyt jatkaa uniani ja olla välittämättä pupusta.(käännyin siis toiselle kyljelle, niin ettei pupu päässyt nuolemaan nenääni. Ja  koska en siis Romeon yritykseen herättää minut kummemmin reagoinut, se keksi hypätä sängylleni ystäväni kimppuun! Noin tunnin jälkeen  avasin silmäni ja huomasin kanin tuijottavan minua "yläpuoleltani". Ystävänikin huomasi, että olin hereillä ja sanoi "Tää sun kani on ollu tässä jo reilu 30 minuuttia, eikä se lopeta nuolemista, ellen silitä sitä, miten saan sen pois :`D" Siinä  sitten yhteistuumin hieman naureskelimme ja totesin, että "tjaa a, se vain taitaa tykätä susta".

Tällaisia kokemuksia minulla! Ajattelin, että olisi joskus kiva videoida "piilokameralla" tuo kanien aamuinen tapa käydä herättämässä heidän omistaja. Sitä vain saattaa olla vähän hankala toteuttaa..

 Mielestäni kanien kanssa nukkumista ei voi voittaa juuri mikään, joten siksi suosittelen ja samalla en suosittele kokeilemaan. Kertokaa mielipiteenne tästä hieman, tai paljon erilaisemmasta postauksesta :) + Missä teidän kanit nukkuvat öisin? 

16 kommenttia:

 1. Meillä kani nukkuu yönsä häkissä , mutta sitä ollaan kokeiltu, että se olisi yöisnkin irti, mutta se ei malttanut nukkua ja oli seuraavat päöivät ihan tötteröö. Meillä kani hyppää sänkyyn vaan jos se on ns "auki" ettei ole pedattuna. Meillä tykätäänenemmän sohvasta, kun sängystä. Ihana tuo kuva Marleysta! Hyvä postaus myöskin!

  VastaaPoista
 2. Kanini nukkuu leikkimökissä, isossa häkissä. Sisälle ei sitä enään voi ottaa kun äitillä on allergiaa...mutta kysyn häneltä saisinko testata tätä "kanin kanssa nukkumista" vaikka ei sitä tiedä mitä siitä tuleeXD Tää oli ihan huippu postaus! Itse pienestä pitäen olisin halunnut ottaa eläimiä nukkumaan, ja kerran sairaana otinkin koiran salaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!! Heh, toivotan että kokeilu sallitaan ☺️

   Poista
 3. Itsekin tahtoisin ottaa kanini nukkumaan viereen yöksi, mutta se ei onnistu, koska minulla on parvisänky.:/ Parvisänky sen takia, että saan kaneille tarpeeksi isot häkit. (toinen on 290cm × 100cm ja toinen 200cm × 180cm) Kanit eivät tule valitettavasti (vielä) tule toimeen, ja jos toinen on yöllä vapaana, toinen tulee kateelliseksi ja alkaa metelöimään niin etten saa unta. Senpä takia kanit viettävät yöt häkeissään nuollen toisiaan kaltereiden välistä. :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oivio, minullakin on joskus ennen kaneja ollut parvisänky, ihan kätevästi tuo tilaa :D

   Poista
 4. Hyvä postaus! ^^ Meillä ranskis oli samassa tilassa joskus kun nukuttiin mutta oon sen verran herkkäuninen että tuli heräiltyä aina välillä siihen. Luppe herää kanssa kuuden - puolseiskan välissä, on sillä tavalla mukavaa jos olis tiukka kahdeksalta-töihin-rytmi. (mulla ei oo, joustava työpaikka...) Ja pelkäsin joskus että hyppää naamalle, on sen verran iso kani :D Ja tulee innokkaana aamulla kiipeilemään päälle. Valitettavasti saa yöpyä vessassa :). Joskus oli sänky eri huoneessa mutta kani tuli aamulla kaivamaan oven alta... ei siinä millään nuku! :D Ja jos pitää samassa huoneessa aidan toisella puolella (ettei pääse sängyn puolelle) niin sitten se heiluttaa aitaa voimakkaasti ja se pitää ääntä.. sääli :(

  VastaaPoista
 5. En pysty pitämään kun aina kaks tai yhden kanin vaan sisällä mun kans olis kyllä mahtavaa et kaikki kuus tulis toimeen keskenänsä mut mulle ei kyllä varmaan olis tilaa jps kaikki kuus olis mun kans sängyssä XD

  VastaaPoista
 6. Meillä ei olla vielä kokeiltu tuota, mutta varmaan joskus kokeillaan, kunhan saadaan virtajohdot pois kanien ulottuvilta. :) Aloin muuten melkein itkemään siinä kohdassa, kun kerroit, että Romeo jäi häkkiinsä vai hiljaa tuijottamaan kaltereita. :( se oli niin surullista mielestäni. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees, ekun vain rautakauppaan ostoksille! Ja se olikin todella surullista, tämä herra kun osaa näyttääkkin niin dramaattiselta ;(

   Poista
 7. Mun kanit on ny kesällä pihalla yöt(on siis tosi iso häkki/aitaus). mulle on tulossa tiistaina uusi kani eli 4 kani, se on tosi ihmisrakas ja nuolee kättä ja on hellyydenkipeä(tulee vähän mieleen romeo ;D),niin voisin talvella kokeilla sillä kanilla tuota nukkumista :)
  tosi kiva postaus, auttoi mua paljon :)

  VastaaPoista
 8. Olipas kiva postaus! :D Meilläkin on tuota yhdessä nukkumista kokeiltu päiväuni muodossa, ja se on toiminut ihan hyvin. Mitä nyt vähän kanit on seiniä ja tapettia syönyt, huomatessaan ettei kukaan vahdi ;DD

  VastaaPoista
 9. No mun kanilla on sellainen lämmitetty varastohuone ulkona, koska mun äiti on allerginen heinänpölylle (ja ehkä vähän kanillekkin, muttakun ei sitä tiä kun kani ei pärjää ilman heinää). Tosin mun unelma ois kani mun kanssa samassa huoneessa tai edes joku muu eläin mutta se ei ole nyt mahdollista :(

  VastaaPoista
 10. Alkuaikoina kanini sai olla 24/7 vapaana huoneessani ja nukkua kanssani sängyllä. Sänky oli sen lempi paikka se aina nukkui siinä. Aamulla se herätti minut aina klo 7 koska tiesi että silloin sai ruokaa. Se oli niin ihanaa! <3 Parin viikon päästä kuitenkin kank rupesi joka päivä pissaamaan sänkyyni. Mikään ei auttanut ja pissaaminen jatkui. Kastroimme kanin, ei auttanut. Lopulta jouduimme öiksi laittaa sen häkkiin ja päivien ajaksi nostaa patja seinää vasten. Nykyään kun vaihdoin huonetta, kaneilla on oma iso alue huoneessani ja minulla oma. On kyllä ikävä niitä öitä kun kanin kanssa nukuin samassa sängyssä! :( Oon kyl niin kateelinen niille keillä on sellainen kani kenen kanssa pystyy samassa sängyssä nukkumaan! <3 :(

  VastaaPoista
 11. Meillä kokeiltiin kerran sitä että kani on yöllä vapaana, ja aluksi se vaikutti siltä että sujuu ihan hyvin. Aamulla huomasin että kani oli merkkaillut sängylle ja tuhonnut kirjahyllyä :( nykyään meillä siis on kani vapaana vain silloin kun olen itse paikalla

  VastaaPoista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.