Sivut

sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Ensimmäinen kani? Uuden omistajan kolme kompastuskiveä.

Postauksessa esiintyy erilaisten ja rotuisten kanien kuvia,  ehkäpä se tuo tänne myös hyvää vihtelua ;) Kanit kuvissa eivät siis oikeasti liity mitenkään postaukseen.

(C) Katriona A
Päätin kirjoittaa postauksen näistä "kolmesta yleisimmästä virheestä" joihin uusi kanin omistaja saattaa tiadostamattaan sortua. Vaikka tarkoitukseni ei todellakaan ole moittia kenenkään menneisyyden tai tulevaiseeden valintoja toivon tämän herättelevän jotain ajatusta tulevissa kanin omistajissa. Kuka tietää, ehkä jo kokeneemmatkin kani-ihmiset tunnistavat itsensä samanlaisien "väärien valintojen" kohdalta, kunhan vähän miettivät omaa "kanihistoriaan" taakseppäin. Kukaan ei ainakaan minun tietääkseni ole täydellinen jänönhuoltaja heti ensimmäisenä kanivuonnaan vaan vääriä valintoja tulee tehtyä useinkin. Joillakin niitä sattuu vähemmän joillakin enemmän toisilla ne ovat/olivat suurempia virheitä kun taas toisilla pienempiä. Kallisarvoista kokemusta kertyy kuitenkin vasta vuosien myötä, jolloin saattaa olla valmis jakamaan vinkkejä ehkä muillekkin. Toki tällä maapallolla on myös niitä henkilöitä jotka pitävät kaneja itsestään selvyytenä ja väittävät hoitavansa niitä hyvin tai jopa täydellisesti, vaikka niiden tarpeita olisikin selvästi laiminlyöty. Mielipiteensä kullakin, mutta tällaiset tilanteet saavat kaniharrastajat ärsyyntymään yhä uudelleen ja uudelleen, kerta toisensa jälkeen. Kenties tässä toinen topickkini johonkin toiseen syvällisempään postaukseen.


Ensmmäinen huomiota herättävä "uusien kanien omistajien virhe"  on varmastikkin se; Onko kani harkitusti ja harkitusta paikasta hankittu. Nykyään monet ovat jo paljon tiatoisempia kanikasvattajista sekä oikeanlaisen kasvattaja valinnan tärkeydestä. Kuitenkin löytyy vielä niitä, jotka ostavat kaneja suurempia ajattelematta eläinkaupasta. Tässä kohtaa palaan jo ensimmäiseen kappaleeseeni. En siis halua moittia niitä jotka ovat tehneet "virheen" tai tietoisen valinnan ja ostaneet kanin lemmikki-eläinkaupasta. Varmasti moni on näin ensimmäisen kanin kohdalla tehnytkin. Ja vaikka myöhemmin olisikin harmitellut sitä, ettei ole saanut harrastaa kanin kanssa muita kuin pet-näyttelyitä tai tietää kanin suvusta ja luonteesta ennen ostoa mitään niin silti varmasti monet lemmikkikaupasta ostetut kanit ovat antaneet omistajilleen tyytyväisyyden tunteen ja omistajat ovat varmasti mieltäneet tämän kanin 'maailman parhaaksi kaniksi'  ja omiksi perheenjäsenikseen. On myös niitä joille eläinkaupasta ostettu kani koitui tietämättömälle perheelle liian haastavaksi, jonka takia kani parka joutui kiertokaniksi tai ehkä se jopa vapautettiin luontoon. Jottei tämä postaus menisi mielipidepostaukseksi: eläinkauppa vs kasvattaja, on aika jatkaa kuitenkin eteenpäin, mutta tuon halusin vielä sanoa.

"Ensimmäinen virhe" on siis se ettei kania harkitseva käytä tarpeeksi  aikaa ajatteluun  mistä kani oikeasti kannattaa hankkia ja miksi ostaja haluaa hankkia kanin sieltä mistä sen lopulta aikoo hankkiakkin. Jos tuleva "huoltaja" ei mieti sitä tarkkaan voi siitä myöhemmin seurata ongelmia kuten esimerkiksi se, että kani ei olekkaan haluttu. Esimerkkinä lyhyt keksimäni "tarina";
(C) Siiri S
Pekka haluaa ostaa kainin, sillä hän on juuri menettänyt kissansa ja täyttääkseen sydämmessään tyhjän palasen pekka haluaa uuden lemmikin. Hän ei kuitenkaan halua enää kissaa. Pekka miettii hetken kunnes toteaa, että kani kuulostaisi hauskalta. Noin viikon jälkeen Pekka varaa eläinkaupasta kanin. Samalla hän ostaa tehdashäkin ja muita tarvikkeita, hän on innoissaan. Seuraavana päivänä hän käy hakemassa tuoreen perheenjäsenen eläinkaupasta. Pekka juttelee myyjän kanssa joka suosittelee kanille ruokia ja erilaisia asumuksia. Sitten Pekka lähteekin jo kotiin. Kotona kaikki sujuu hyvin. Toistaiseksi. Puolenvuoden päästä Pekka on saanut tietää messuilla kanimaisesta harrastuksesta, estehypystä. Pekka haluaa kokeilla lajia kaninsa kanssa. Kani ei kuitenkaan näytä ilahtuvan tästä ja Pekkaa rupeaa ärsyttämään, sillä hän haluaisi kanin joka hyppisi esteitä eliittiin asti. Hänellä ei ole kuitenkaan tilaa kahdelle kanille. Lopulta pekka päättää myydä kaninsa ja ostaa tilalle esteristeytyksen hyvästä suvusta. Tämän kanin kanssa hän pärjäisi varmasti esteillä. --The end
Vaikka en ole koskaan kuullutkaan että kyseinen tarina olisi joskus tapahtunut, en näe sitä mitenkään mahdottomuutena, sillä valitettavasti niitäkin ihmisiä on, jotka laittaisivat kanin kiertoon ja ottaisiva tilalle toisen joka vastaisikin uusia/aijemmin piileviä ominaisuuksia. Halusin tarinallani viestiä sitä, kuinka tärkeä on valita oikeanlainen kani. Aina ei voi kuitenkaan taata että omistajan ja kanin kemiat synkkaisivat hyvin, vaikka kani olisi kuinka harkitusta ja hyvästä poikueesta jne.
Mistä uusi kanin omistaja sitten voisi jo tietää mikä rotu on itselleen sopivin? Hyvä kysymys. Rotujen sisälläkin on todella suuria yksilökohtaisia eroja joiden takia on hirveän hankala tietää "synkkaako" kanin kanssa vaiko ei. Minun vinkki onkin siis kiakille lukea ja kuunnella avoimesti erillaisia kertomuksia ja kuvauksia erilaisista kaniroduista ennen kanin hankkimista. Näin mekin teimme Romeon kohdalla ja saimme juuri haluamamme leppoisen ja huomionkipeän kanin, joka oli kuitenkinn valmis harrastamaan ja hassuttelemaan.

(C) Mila L
Entä jos rotuun, kasvattajaan, kanin sukuun jne. on tutustuttu hyvin? Mikä muu voi mennä pieleen?
Vaikka Pekka olisikin hankkinut heti aluksi sellaisen kanin josta unelmoi niin se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kani eläisi Pekan luona hyvää elämää. Pekka ei nimittäin tiedä, että kanit tarvitsevat paljon tilaa, huomiota ja virikkeitä. Pekan kani asuu autotallissa tehdashäkissä, ilman virikkeitä, jaloittelumahdollisuutta tai tarvitsemaansa huomiota. Pekka luulee kanin olevan onnellinen, sillä se on aina virkeä ja iloinen, kun pekka tulee kanin ruokkimaan, tai tervehtimään sitä muuten vain.
Tässä kohtaa Pekka ei saa itselleen omantunnon tuskia, koska on vain tietämätön kanien tarpeista. Tämä on harmillista ja todella ankeaa kanille. Joissakin harvoissa tapauksissa Pekan olisi kuitenkin voinut pitää kania autotallissaan vapaana, mutta olisi pian turhautunut kanin merkkailuun, jyrsimiseen ja ehkä agressiivisuuteen tai nylkytykseenkin. Pekka olisi voinut laittaa kanin myös tämän takia kiertoon- silkan tietämättömyyden ja piitaamuksen takia. 
Mikä muu voisi enään mennä pieleen kanin hankinnassa jos pekka olisi ollut tietoinen kanin murrosiästä, huomion, tilan ja virikkeiden tarpeesta ja pekalla olisi vieläkin sen luonteinen kani, jonka hän halusi? Aivan oikein. Ruokavalio.
Vielä olisi mahdollisuus siihen, että Pekan muuten hyvin hoidettu kani söisi prismasta ostettua siemensekoitusta. Jänö ei saisi edes heinää tai tuoreitakaan säännöllisesti ja innostunut omistaja ostaisi kanille marsujen c-viramiiniravinteita, joita hän sekottaisi veteen sillä haluaa kanin pysyvän terveenä pitkään. Ei hyvä, eihän. 

Myöskin alergia jätetään usein huomioimatta. Yllttävän moni kuitenkin joutuu luopumaan kanistaan selvinneen alergian takia, joten suosittelen käymässä testeissä, ennen kanin hankkimista, mikäli et ole varma tuottaako kanin pöly tai kenties heinä sinulle tai jollekkin perheeseesi kuuluvalle allergisia oireita. 

 Ps: Tässä postauksessa ei tullut ehkä painotettua sitä kuinka paljon aikaa kanit vievät ja kuinka moni yksin asuva pitkäkorva joutuu juuri ajan puutteen vuoksi "laiminlyödyksi" vaikkei ehkä eläinsuojelu ilmoituksille asti. Ottakaa siis tämäkin huomioon: Kanit vievät aikaa, varsinkin jos niillä ei ole llajitoveria seurana.  

Jos Pekka olisi siis alusta asti harkinnut tarkkaan millaisen kanin hankkii ja  tiennyt kanin tarvitsevan paljon tilaa, aikaa, huomiota ja oikeanlaisen ruokavalion tarinan kulku voisi olla aivan toisenlainen.  

Näitä kolmea isoa "virhe kategoriaa" on kahdenlaista: Vanhempien virheet tai omistajan virheet.  Tällä tarkoitan sitä, että mikäli vanhemmat ostavat lapselle lemmikiksi kanin eivätkä tiedä lemmikin hoidosta ja tarpeista hölkäsenpöläystä on se täysin heidän vikansa mikäli kanista "joudutaan" luopumaan syystä x tai  kani joutuu kärsimään perheen tietämättömyyden takia. Tässä kohtaa ei ole kyse lapsen iästä ollenkaan. Vaikka lapsi olisi 17-vuotias eivät vamhemmat voi olettaa lapsen tietävän kanin oikeanlaisesta hoidosta, jos eivät hekään tiedä tai ota asiasta selvää.  Tällaisissa tapauksissa lasta ei voi syyttää kanin laiminlyönnistä, vaikka tuossa iässä kanista pitäisi osata jo ottaa selviää jos eläin tätä ihmistä oikeasti kiinnostaa. Tietenkään ei voi olettaa että ihminen joka luulee hoitavansa kaneja oikein/hyvin lähtisi ottamaan tietoa miten kaneja hoidetaan.
Omistajan virhe on sitten vain ja ainoastaan omistajan vika.


Yhteisesti siis kaikille tuleville kanien omistajille: Kukaan ei ole aluksi täydellinen ja pieniä virheitä sattuu kokeneillekkin. Suurimmat moat voit kuitenkin välttää helposti, kunhan jaksat ensin hieman etsiä aiheesta tietoa. (Ja jos et jaksa, sinun ei todellakaan kuuluisi hankkia pupua). "keskiverto"/hyväksi omistajaksi pääsee varmasti jo vaikkei tietäisi eksoottisimpien kanisairauksien nimiä ja niiden hoitotoimenpiteitä. Ei tämä ole hepreaa, kaikki .voivat onnistua hoitajina hyvin, kunhan ottavat ensin kaneista tarpeeksi selvää, eivätkä kiirehdi päätösten suhteen. Netti on pullollaan tietoa kaneista (vaika jotkut eivät pidäkkään paikkaansa ja ovat ns "vanhan ajan käsitystä"). Menkää siis ja lukekaa! Kyselkää kanien omistajilta ja kasvattajilta. Ja kun olette valmiita ja saatte perheeseenne uuden jäsenen nauttikaa vastuusta ja "huoltajuudestanne" niin hyvin kuin vain voitte ja yrittäkää sen kanssa parhaanne! Älkää murehtiko liikaa, jos ette tiedä onko genesis vai Oxbow kanillenne parempi ruoka, sillä ajan myötä saatte sellaisetkin seikat ja arjen niksit varmasti selville. Kunhan tiedätte kaneista kaiken olennaisen, pärjäätte varmasti ihan hyvin ja kehitytte omistajina omanlaisiksenne. 
Onnea ja menestystä tuleville omistajille! :)

18 kommenttia:

 1. Asia tekstiä! Oli kiva lukea.. :)

  VastaaPoista
 2. Kiva teksti jossa asiaa, mutta minua häiritsi epäselvä kirjoitusasu. Tekstiä on monen kokoista, monilla eri välimerkeillä. Ymmärrän tummauksien ja aliviivausten idean, mutta minusta ne paljossa määrin epäselvyyttävät tekstiä. Hyviä esimerkkejä, joskin hiukan kaukaa haettu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän pointtisi, sillä huomaan myös itse kirjoitusasun olevan täynä sekavuutta. Pitää yrittää kehittyä 8) Kiitos kommentistasi!

   Poista
 3. Tosi hyvä postaus!

  Yksi kysymys liittyen esteihisi, kun olen vanhoja postauksiasi lukenut:
  Mistä saat/teet ne puomi pidikkeet? Onko ne vaan kaupasta ostettuja ja itse kotona rautalangasta väännettyjä? Jos kaupasta niin mistä?:)

  www.luppaunelmia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurinpaan oosaan esteistä olen tilannut estesinkilöitä ruotsista, firmasta, joka tekee sinkilöitä nimenomaan kanien esteisiin. Sinkilöissä on puomeihin tarkoitettu lovi, jotta ne pysyvät tuulessa, m,utta tippuvat kuitenkin kanin osuessa niihin :)

   Poista
  2. Paljon maksaa yksi sinkilä? Tiedätkö? Ja jos kyse on libra acrit vai mikä olikaan niin onko niillä muitakin sivuja kuin Facebook ja tiedätkö miten parhaiten ottaa heihin yhteyttä mikäli haluiaisin sellaisia esteihini...?

   Poista
  3. Ei en ainakaan itse tilannut niitä librasta. kappalehintaa en muista, mutta 50kpl paketti maksoi muistaakseni n. 15€ ja muutama euro postikuluja lisää

   Poista
 4. Miulla on kani ja ollaan luultavasti hankkimassa toista kania. Nykyinen kanimme on keskiviikkona menossa kastraatioon ja se vähän jännittää.
  Kaikki muut hoitotoimenpiteet sujuu hyvin, mutta kynsienleikkuussa on ongelmia. Ei kanilla vaan minulla omistajalla. Olen leikannut ne jo monesti mutta silti se vaan tuntuu todella pelottavalta että vahingossa leikkaa siihen verisuoneen. Osaisitko auttaa miten pääsisin pelostani? Ootko sie ikinä leikannu liian pitkälle ja pelottaako kynsienleikkuu enää sinua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kasterointi varmasti menee! Ja olen itse muistaakseni kerran tai korkeintaan kaksi osunut verisuoneen. Tärkeintä on vain pysyä rauhallisena ja leikata vaikka vain pikkuisia paloja kerrallaan, useammin, niin et todennäköisemmin leikkaa suoneen. Voit myös pyytää kaveria pitämään kania paikoillaan niin saat itse keskittyä vain leikkaamiseen. Kyllä se siitä! :)

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus! Tätä lukiessa tuli mieleen ekatt omat "virheeni" kanien suhteen. Juurikin esim että ekat kaksi kania tuli multa eläinkaupasta (tosin ihan ekalla oli paperit ja oli hyvältä kasvattajalta, tiedä sitten et miks oli eläinkaupassa).
  Saako tätä jakaa, jos tulee sellaisia ihmisiä vastaan, jotka ovat esim ekaa kania hankkimassa tms? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku! Saa ehdottomasti jakaa kunhan mainitsee alkuperäisen kirjoittajan :)

   Poista
 6. Mistä/miten teet puomit? :)

  VastaaPoista
 7. Kumpi on siun mielestä kivempi kani tai kumman ottaisit mieluummin? Leijonanharjaskanin vai kääpiöjäniksen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa vastata tähän :D, Leijonaharjaksen saattaisin kyllä haluta, mutta mutta käpötkin ovat ihania!

   Poista
 8. hi i really love your pictures so i wanted to ask can i use your pictures for a virtual pet site

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Well hello there! I have to ask what pictures and wich pet site do you mean? All my blog pictures arent taken By me, so I have to know waht pictures u mean. :)

   Poista

 

© Juulia. Web design by Aino Vakkilainen. Sisällön tarjoaa Blogger.